Sve više fantomskih glasača u Nišu, dva poziva stigla na stan novinarke Danasa 1Foto Vesna Torović

Pozivi za glasanje na parlamentarnim i predsedničkim izborima za osobe koje ne žive na njihovim adresama počeli su da stižu novinarima u Nišu, među kojima i novinarki Danasa Zorici Miladinović.

„Na adresu mog stana stigli su pozivi za glasanje na ovim izborima za mušku i žensku osobu koje se prezivaju Miladinović, a koje nemaju ni prebivalište ni boravište na ovoj adresu, niti su ga ikada imale, niti žive u našoj zgradi, niti ih poznajem, niti ih poznaju komšije, niti su im ikada ranije stizali pozivi za glasanje…“, kaže novinarka Danasa.

Miladinović kaže da je danas uputila zahtev Policijskoj upravi Niš u kojem traži odgovor na pitanje da li su ove dve osobe zaista prijavile prebivalište na adresi stana u njenom vlasništvu, što inače po zakonu nisu mogli da urade bez njene saglasnosti.

Sve više fantomskih glasača u Nišu, dva poziva stigla na stan novinarke Danasa 2
Foto: privatna arhiva

Ona kaže da je uputila i zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u kojem zahteva da se u biračkom spisku ažuriraju podaci vezani za taj stan.

Nakon izbora će od Republičke izborne komisije zahtevati informaciju da li je i ko glasao sa adrese njenog stana, odnosno da li su glasale ove „fantomske osobe“.

„Mi smo novinari, te ovakve, planske ili nenamerne greške mogu proizvesti najrazličitije posledice“, kaže ona.

Pozivi za tri člana porodice Hondus za glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima stigli su i na adresu dopisništva Al džazire Balkans u Nišu.

Zoran Kosanović, novinar Al džazire, kaže da se ekipa ove televizije odnedavno nalazi na ovoj adresi, ali da ovakvi pozivi nisu stizali za glasanje na referendumu za promenu Ustava.

Četiri listića za glasanje „fantomskih“ osoba stiga su i na adresu stana novinarke Nova S Ivane Marković, koja je zbog toga zabrinuta.

„Ovde više nije reč samo o glasanju na izborima, već o tome da je neko u policiji napisao da u mom stanu žive još četiri nepoznate osobe. One, recimo, mogu da naprave račune koji su navodno vezani za moj stan, ili da  slupaju auto koji je vezan za moju adresu, pa da naplata tih troškova stigne meni. To je skandalozno“, kaže ona.

Marković dodaje da smo sve manje sigurni  na ulici, u školi i na drugim javnim mestima, ali da sada gubimo sigurnost i u svojim kućama.

„Strašno je kada počnete da se pitate da li ste vi u sopstvenom domu zaista sami i ko vam to i zašto ubacuje fantomske stanare“, kaže ona.

SSP poziva građane da prijave ovakve zloupotrebe

Jelena Milošević, čelnica niške Stranke slobode i pravde i pravnica, kaže da su ovakve pojave vrlo rizične po građane i da predstavljaju zakonom kažnjivu zloupotrebu.

Ona ocenjuje da se zabrinjavajuće što se fantomske osobe najčešće prezivaju isto kao vlasnici stanova.

Prema njenim rečima, ovoj stranci je već stiglo pedesetak prijava građana za pozive za glasanje fantomskih osoba koje navodno žive u njihovim stanovima, među kojima su u članovi Gradskog odbora te stranke.

„Pretpostavljam da je taj broj neuporedivo veći, i da bezmalo u svakoj zgradi u Nišu postoje ovakvi slučajevi. Prijavljivali su nam se i ljudi koji žive u privatnim kućama“, kaže ona.

Ova stranka je otvorila ima broj telefona (063 7371222) na koji građani mogu da prijave ovakve slučajeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari