Tviter "broji" u Beogradu pre Gradske izborne komisije 1Tviter

Na anonimnom nalogu na mreži Tviter objavljeni su navodni rezultati glasanja u Beogradu 3. aprila, zbirno, kao i po pojedinim opštinama, ali i kratki izveštaji o prigovorima na nekim biračkim mestima (BM). Budući da Gradska izborna komisija ne izlazi sa preciznijim podacima, kao i da je rezultat između stranaka vlasti i stranaka opozicije tesan, ovo Tviter brojanje izaziva dosta pažnje.

U vezanoj objavi dat je i pregled osvojenih mandata. Podsetimo, i za Narodnu skupštinu, kao i za skupštine lokalnih samouprava, mandati se raspoređuju po sistemu belgijskog matematičara Viktora Donta. Po toj formuli, glasovi stranaka koje su ispod cenzusa od tri odsto idu najvećoj stranci.

 

 

Ima i pregleda glasanja po opštinama.

 

Za izbore 3. aprila Republička izborna komisija je glasove „brojila“ na elektronskoj on lajn platformi, i oni nisu saopštavani uživo. Na sajtu RIK moglo je tako da se prati prebrojavanje za predsednika Srbije i za Narodnu skupštinu, ali ne i za lokalne izbore u gradovima Beogradu i Boru i još 12 opština. Tviter nalog koji tvrdi da prebrojava brže od GIK-a, postavlja i druge obrađene podatke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari