Vučić raspisao vanredne parlamentarne izbore za 3. april 1Foto: Screenshot RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je večeras vanredne parlamentarne izbore u Srbiji za 3. april. Skupština Srbije raspuštena je na obrazloženi predlog Vlade Srbije koji do samog raspisivanja nije zvanično saopšten.

Ukazom o raspuštanju Skupštine, Vučić je u 18 časova raspisao parlamentarne izbore u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

„Ukaz stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku Srbije“, kazao je Vučić i objavio odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike za 3. april 2022 i pozvao građane da učestvuju.

Uz poruku „neka najbolji pobedi“, Vučić je poželeo građanima srećne izbore.

Rokovi počinju da teku od dana stupanja na snagu Odluke, dodao je on.

Vlada Srbije usvojila je juče predlog da predsednik Republike raspusti aktuelni saziv Narodne skupštine.

U 17 časova predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za 3. april ove godine.

Dačić je juče rekao da će Skupština danas biti raspuštena radi održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Lokalne izbore raspisuje predsednik Skupštine, a parlamentarne predsednik Republike Srbije.

Prethodni redovni parlamentarni izbori održani su 21. juna 2020. i na njima je pobedila lista oko Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ sa osvjenih 188 mandata.

Opozicija je bojkotovala izbore.

Osim pobedničke liste u parlement su ušle „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ sa 32 mandata, Izborna lista ALEKSANDAR ŠAPIĆ – POBEDA ZA SRBIJU (11 mandata).

Potom manjinske liste Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor sa devet mandata, Lista koalicije oko Muamera Zukorlića sa četiri mandata, pa sa po tri mandata ALBANSKA DEMOKRATSKA ALTERNATIVA – UJEDINjENA DOLINA“ i Izborna lista SDA SANDžAKA – DR SULEJMAN UGLjANIN SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN –  3 mandata.

Formalnih razaloga za premremene izbore nema, a najavio ih je lider SNS i predsednik Srbije odmah po formiranju prethodne Vlade na čijem čelu je Ana Brnabić.

Ovlašćenja predsednika

Predsednik Republike je, kaže član 21. Zakona o predsedniku „dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog Vlade raspušta Narodnu skupštinu ili da Vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog Vlade.”

Postoji i mogućnost koju je nudio drugi stav istog člana: “Predsednik Republike neće razmatrati predlog Vlade da se Narodna skupština raspusti ako je Narodnoj skupštini podnesen predlog da se Vladi izglasa nepoverenje, ako Narodna skupština nije prihvatila Vladin odgovor na interpelaciju ili ako je Vlada podnela predlog da se glasa o poverenju Vladi.”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.