IZBORI - GLASANJEfoto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izborna tišina počela je u četvrtak, 14. decembra u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, u 20.00 sati.

Zakonom o izboru narodnih poslanika za kršenje pravila izborne tišine predviđene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

Ove odredbe odnose se i na medije – televiziju, radio, štampane medije, ali i na internet portale koji su registrovani kao mediji. Ipak, kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom.

Za kršenje izborne tišine Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa kazne koje se kreću do 600.000 dinara.

U članu 170 tog zakona predviđa se da će se novčanom kaznom od 100.000 do 600.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice koje tokom 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Kada je reč o medijima, novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u mediju koji 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Za isti prekršaj će odgovorno lice u pravnom licu biti kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara.

Ukoliko govorimo o fizičkim licima, za ovaj prekršaj je predviđena kazna od 10.000 do 40.000 dinara.

U slučaju tragičnih događaja mediji su dužni da izveštavaju građane, te mogu izveštavati i o pojavljivanju i obraćanju državnih funkcionera povodom vanrednih i tragičnih događaja i takvo izveštavanje ne predstavlja povredu propisa o izbornoj tišini, navodi se na sajtu REM.

Izbori u Srbiji održavaju se u nedelju, 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari