"Izetbegovićeva izjava o naoružavanju i prebrojavanju - klasična politička provokacija u osetljivom trenutku" 1Foto: Pixabay/Mirza Causevic; Gábor Adonyi; EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Izjava lidera SDA, Bakira Izetbegovića da su „u Federaciji BiH prebrojani dronovi, lovci i mladi ljudi koji se mogu naoružati, prevršila je meru i svaku granicu normalnog ponašanja u politici, smatraju sagovornici Danasa.

Prema njihovoj oceni to je klasičan primer namerne političke provokacije u osetljivom političkom trenutku, sa ciljem homogenizacija po nacionalnoj osnovi.

Jelena Trivić, opoziciona poslanica u Skupštini Republike Srpske smatra da kako se približavaju izbori tako Bakir i Milorad Dodik jedan drugom nabacuju loptu na volej.

“ Jedan je „najveći“ Bošnjak, drugi je „najveći“ Srbin. Njih dvojica dobro igraju te svoje uloge. Na sceni su „ljuti“ neprijatelji. Iza scene najbolji saradnici. Kad zatrebaju podignute ruke, jedan drugom rado pomažu. Sad nas, pred ove izbore, ponovo prebrojavaju. Jer je dizanje nacionalnih tenzija njihov oproban recept. Samo što ni jedan, ni drugi ne izađoše sa konkretnim ciframa, da i mi ostali znamo koliko nas je zapravo. I to koliko nas je manje. Što je nemaština veća njihove populističke mjere izgledaju snažnije”, kaže Trivić.

Za Branislava Borenovića, člana Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Izetbegovićeva izjava je užasna. To je, kaže, zveckanje oružjem čovjeka koji je simbol aktuelne vlasti.

“ Izetbegović prizivanjem sukoba želi da politike tenzija i konflikta treba da i dalje dominiraju Bosnom i Hercegovinom. Aktuelna vladajuća BiH koalicija koju čine SDA, SNSD i HDZ cijeli ovaj četverogodišnji mandat kreira opštu nesigurnost, bez ikakvog ekonomskog napretka što primarno utiče na odlazak ljudi. Očekujem da ove retrogradne i ratnohuškačke politike Bakira Izetbegovića i njegovih političkih partnera budu kažnjenje na izborima za dva mjeseca i da konačno obezbjedimo stabilnost i punu vladavinu zakona unutar BiH, poštujući Dejtonski ustavni okvir”, ističe za Danas Borenović.

On se nada se da će doći vreme i da ovakve opasne izjave budu sankcionisane od strane nadležnih institucija. Uveren je da će zaista najvažnija i najadekvatnija kazna doći na izborima 2.oktobra i da će narod ovakve poslati u političku i svaku drugu prošlost.

Izjava Izetbegovića o prebrojavanju Bošnjaka izazvala je oštre reakcije i kod srpskih političara.
Aleksandar Olenik, poslanik u Skupštini Srbije smatra da je izjava lidera SDA klasičan primer namerne političke provokacije u osetljivom političkom trenutku.

“Cilj je homogenizacija po nacionalnoj osnovi, ali i dobijanje iste reakcije druge strane. Naravno, Dodik najbolje razume moć populizma i nacionalizma, te je odmah odgovorio na isti način, što najviše odgovara obojici. Na ovaj način se građani BiH drže čvrsto u nacinalnim torovima jer se tako njima može najlakše manipulusati. Na sreću, prisustvo NATO i EU u BiH je dovoljno da spreči nove sukobe unatoč lokalnim liderima koji su marionete susednih država, ali i Rusije, smatra Olenik.

Podseća i da se na primeru Crne Gore, ali nekada i Vojvodine, se najbolje vidi da na izmešanom Balkanu, samo građanske države mogu graditi bolje društvo. Građanske države mogu u EU i NATO i zato svi nacionalni lideri čine sve da se što više udaljimo od EU.

“Kada ovakve izjave posmatrate odvojeno od konkretnog govornika ili imena, jasno vidite da ih je mogao izgovoriti i bilo koji nacionalista i da bi odgovarale i svim ostalim nacionalistima. Zajednički život i napredak je moguć čak i pod nacionalističkim režimima, kao što je to sada slučaj u mešovitoj Vojvodini. Opet smo na početku borbe za građansku i slobodnu Vojvodinu koja ponovo može biti primer slobodnog života van nacionalnih torova. Život van nacionalnih torova nam niko neće pokloniti, već se prvo moramo izboriti sa desničarima i nacionalistima na svim stranama, počevši od naših desničara na vlasti ali i u opoziciji”, ocenjuje Olenik.

Bojan Kostreš, funkcioner Lige socijakdemoktata Vojvodine smatra da svaka agresivna i ratnohuškačka izjava u Bosni može da izazove nesagledive posledice i tragediju, naročito ako je izgovore politički lideri.

“Nema razlike da li je u pitanju Izetbegović, Dodik ili Čović. Nadam se da ljudi, a naročito političari tamo razumeju da neodgovorno ponašanje može da dovede do eskalacije sukoba, ne samo u BiH, nego i u regionu”, ističe Kostreš, a Miroslav Parović iz Nardnogslobodarskog pokreta smatra da je jasno da Bošnjaci prete eskalacijom nasilja i time pokušavaju da zadrže privilegovan položaj u odnosu na Hrvate u BiH.

Ukoliko je, prema njegovim rečima, ovo predizborni trik onda nije opasno jer je u poslednjih trideset godina taj primitivni ratnohuškački nacionalizam glavno pogonsko gorivo za izborne kampanje u regionu.

“ Međutim, opasno će postati ukoliko neko veliki pokušava da malo razvuče ukrajinski front otvaranjem novog žarišta na Balkanu. Zbog toga mi Srbi treba da se držimo podalje od ovih obračuna unutar muslimansko-hrvatskog dela BiH. Njih su 1994. spojili Amerikanci pa neka ih sada oni mire, ili razdružuju. Mi u tome ne treba da učestvujemo. No, videćemo kakav je zadatak dobio Vučić i da li će zarad opstanka na vlasti u Srbiji i on morati da se uključi i preda još neki deo nacionalnog interesa, kao što je to već uradio na KiM i u Crnoj Gori”, navodi Parović.

Za Boška Obradovića, poslanika Dveri u Skupštini Srbije tragčno je da Izetbegovići u kontinuitetu već 40 godina zagovaraju rat želeći da od BiH naprave islamsku državu, suprotno volji drugih naroda koji u njoj žive.

“ Nadamo se da ovoga puta neće naći sledbenike za ovo novo ratno ludilo i neki novi pokušaj ubistva srpskog svata na sarajevskoj svadbi. Rat nikome normalnom nije potreban niti može doneti dobro”, zaključuje lider Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari