Ambasade SAD i Velike Britanije oštro osudile izjavu Izetbegovića da se Bošnjaci "prebrojavaju" 1Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH / POOL

Ambasade SAD i Velike Britanije u BiH oštro su osudile najnoviju izjavu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da se Bošnjaci „prebrojavaju“.

„Šokirani smo i zgroženi jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su, predvidljivo, izazvali neodgovoran odgovor (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika“, saopštila je američka ambasada u Sarajevu.

U saopštenju se navodi da su gradjani BiH pre 30 godina „proživeli brutalan rat“ i da u 2022. godini „zaslužuju bolje od lidera koji apeluju na etničke podele i podstiču etničke tenzije“.

„Gradjani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na opštem dobru i donositi teške odluke, neophodne da BiH obezbedi svoje mesto u evroatlantskoj zajednici naroda“, dodala je američka ambasada u BiH.

Ambasada je navela i da su „istinska posvećenost, saradnja i kompromis, a ne pribegavanje pretnjama i nasilju“ potrebni za rešavanje problema u BiH, koji se, kako se ocenjuje, pogoršavaju.

Povodom jučerašnje Izetbegovićeve poruke, britanska ambasada je navela da politički lideri treba da prestanu sa retorikom podela i eskalacija, kao i sa destabilizujućim političkim aktivnostima ili odlukama.

Navodi se da takve izjave izazivaju uznemirenost medju gradjanima i da podrivaju mir i stabilnost u zemlji i regionu.

Izetbegović je juče, na stranačkom skupu u Hadžićima kod Sarajeva, govoreći „o vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija“, odnosno rata.

„Prebrojali smo se, i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate“, kazao je Izetbegović.

Dodik mu je odgovorio da Srbe „niko neće prebrojavati, pa ni muslimani“, ali da „treba da znaju da ih je dovoljno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.