Izložba ratnih fotografa "Refleksije o miru" otvorena u CZKD 1FOTO: Miroslav Dragojević

Izložba pod nazivom: “IMAGINE – refleksije o miru”, otvorena je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u Beogradu.

Ratni fotografi koji su pratili sukobe u Libanu, Severnoj Irskoj, Bosni, Ruandi, Kambodži i Kolumbiji, na poziv Fondacije VII vratili su se zajedno sa šest autora na teritorije pogođene konfliktima kako bi razumeli i zabeležili izgradnju mira.

Kroz iskustva preživelih, žrtava, pregovarača i istraživača, ova izložba istražuje teme i izazove mirovnih procesa kroz intiman pogled u postkonfliktnim društvima. Ona donosi stanje terenu kroz prizmu novinarskog iskustva; fotografi i autori ponovo su posetili gradove i sela; razgovarali sa ženama, muškarcima, vojnicima, civilima, državnicima, studentima koji su preživeli sukob ili su rođeni ili odrasli u posleratnom društvu, otkrivajući kako izgleda njihovo iskustvo mira – navodi se saopštenju organizatora.

Izložba ratnih fotografa "Refleksije o miru" otvorena u CZKD 2
FOTO: Miroslav Dragojević

Ova izložba predstavlja radove eminentnih autora: Stephen Ferry (Kolumbija), Ron Haviv (Bosna i Hercegovina), Gary Knight (Kambodža), Don McCullin (Liban), Roland Neveu (Kambodža), Gilles Peress (Severna Irska), Jack Picone (Ruanda) i Nichole Sobecki (Liban).

Razlog više za dolazak na otvaranje izložbe „IMAGINE-refleksije o miru“ u CZKD, dodaju organizatori, je i jedinstvena prilika da čujete uživo jednog od autora, fotografa Rona Haviva, sa kojim će razgovarati Mia David, arhitektkinja i kustoskinja.

Izložba će biti otvorena od utorka, 21.03.2023. do srede, 05.04.2023. godine, u periodu od 12h do 18h, osim nedeljom.

– Napominjemo da će u ovom periodu biti organizovana dva stručna vođenja kroz izložbu i to: u subotu 25. marta u 12 sati, kroz izložbu će voditi Fiona Turner (SAD), direktorka projekta Imagine i producentkinja nagrađena Emmy-em, dok će u subotu, 01. aprila s početkom u 12 sati, kroz izložbu voditi Sandra Vitaljić (Hrvatska / Švedska), fotografkinja, kustoskinja i ekspertkinja za ratnu dokumentarnu fotografiju – ističe se u saopštenju.

Izložba ratnih fotografa "Refleksije o miru" otvorena u CZKD 3
FOTO: Miroslav Dragojević

Predstavljanje izložbe u Beogradu omogućila je Fridrih-Ebert-fondacija u saradnji sa Fondacijom VII iz Sarajeva i forumZFD-om Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari