Izveštaj EP: Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju, podrška aplikaciji za članstvo u Savetu Evrope 1Foto: Pixabay/jorono

U izveštaju o Kosovu koji je danas usvojila Komisija Evropskog parlamenta za spoljnu politiku (AFET) navodi se da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju od 2018. godine, ali odluka o slobodi kretanja još nije odobrena.

Izveštaj uključuje podršku aplikaciji Kosova za članstvo u Savetu Evrope, kao i poziv pet država članica evropskog bloka, koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, da to učine.

U izveštaju, poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju da Kosovo namerava da podnose zahtev za članstvo u Evropskoj uniji kasnije ove godine, ali naglašavaju da ne postoji brza procedura i da je neophodna normalizacija odnosa sa Srbijom da bi Kosovo krenulo napred na svom evropskom putu.

Članovi AFET-a su ponovili podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ponovili značaj konstruktivnog angažmana vlasti Srbije i Kosova u cilju postizanja sveobuhvatne pravno obavezujuće normalizacije.

Sporazum je, kako se navodi, ključan za obe zemlje da napredak na evropskom putu. I Kosovo i Srbija su upozoreni da je neophodna puna primena svih dosadašnjih sporazuma, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Članovi AFET-a su u izveštaju naveli da žale zbog odluke Vlade Kosova da odbije predlog kojim bi se omogućilo prikupljanje glasačkih listića sa pravom glasa da bi im se omogućilo da glasaju na Kosovu na izborima u Srbiji.

Pozdravili su usvajanje rezolucije Skupštine Kosova kojom se najoštrije osuđuje vojna agresija Ruske Federacije i okupacija Ukrajine, a Kosovo je pohvaljeno za približavanje EU usvajanjem sankcija Rusiji.

Iako se konstatuje da je Kosovo napredovalo u tom pogledu, ipak se zahteva da nastavi reformski proces, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kosovo je kritikovano zbog situacije u pravosuđu, a izražena je zabrinutost zbog toga što je pravosuđe i dalje neefikasno i osetljivo na političko mešanje, te je pozdravljen predlog reforme tužilaštva i zatraženo da se uzme u obzir mišljenje Venecijanske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari