Izveštaj EU: Usklađenost Srbije sa propisima Evropske unije 26 odsto 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Usklađenost Srbije sa propisima Evropske unije od 21. juna do kraja 2022. iznosio je 26 odsto, pokazuje izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU za treće i četvrto tromesečje prošle godine.

Kako prenosi Juropijan Vestern Balkans, u izveštaju se navodi da je od planiranih 137 propisa usvojeno 35.

Od 31 predloga zakona koji je trebalo da utvrdi Vlada, utvrđen je samo jedan – Zakon o izmenama i dopunama zakona o upravljanju otpadom, i to 29. decembra prošle godine.

Od planiranih 25 podzakonskih akata, u šta spadaju uredbe, odluke, strategije i zaključci, Vlada je usvojila 12, a tokom druge polovine 2022. unapred je ispunjeno 13 obaveza planiranih za ovu godinu.

Najveći procenat uspešnosti u usvajanju pravnih akata u drugoj polovini prošle godine imalo je Ministarstvo finansija, a najviše zaostaje Ministarstvo poljoprivrede, koje od planiranih 14 predloga zakona nije izradilo nijedan.

Zaključak o prihvatanju izveštaja Vlada je donela 23. marta, a ovo je prvi objavljeni izveštaj o usklađenosti posle jula 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari