"Ja nisam slon, ja sam Grigorije" 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije Durić oglasio se juče video-zapisom na portalu Eparhije Nemačke, povodom navoda koji se u poslednje vreme sve češće čuju u javnosti da će se kandidovati za predsednika Srbije.

Tabloid Informer je čak pisao da je dogovor između vladike i predsednika SSP Dragana Đilasa o kandidaturi postignut, samo da postoji spor o tome da li će episkop izaći pod imenom Grigorije, ili Mladen Durić, kako se zvao pre nego što se zamonašio.

„U pogledu tračeva koje izgovaraju ljudi koji su malo ili nimalo obavešteni. Poslužiću se jednom anegdotom koju sam pročitao u knjizi koju je napisao jedan Austrijanac o našem Ivi Andriću“, rekao je Grigorije. U njoj se, dodao je, radi o zecu koji sa istoka Evrope, verovatno u vreme komunističkih režima, beži na Zapad.

„Zapadnoevropski zec ga vidi i pita: ‘Od čega bežiš?’ ‘Kod nas progone slonove!’, odgovara istočnoevropski zec. ‘Ali, ti nisi slon’, kaže zapadnoevropski. ‘Naravno da nisam, ali nisam siguran da to mogu i da dokažem.’ Nešto slično je i sa mojom kandidaturom za predsednika. Jedino što mogu da vam pokažem i kažem, ali sa svešću da mnogima neće značiti ništa ili nimalo, u mojim ličnim dokumentima ne piše moje lepo kršeno ime Mladen, nego monaško ime Grigorije. Ja nisam slon, samo Grigorije“, rekao je vladika povodom glasine o njegovoj navodnoj kandidaturi za predsednika.

Iako bi javnost volela da ga vidi kao kandidata, smatrajući da jedini ima harizmu i autoritet da povuče veliki broj glasova, te da ga krase odlike pravog hrišćanina, Grigorije je više puta govorio da ta ideja nije prihvatljiva za njega.

Međutim, u javnim istupima kako predstavnika vlasti, tako i pojedinih opozicionara poput lidera PSG-a Sergeja Trifunovića, čule su se najave njegove kandidature kao izvesnost.

To je bio vetar u leđa režimskim medijima, pre svega Informeru i Pinku da započnu hajku na vladiku Grigorija, te im je ovim obraćanjem potvrdio ranije izrečeni stav – da se neće kandidovati niti da o tome razmišlja.

Vladika se u video-obraćanju osvrnuo i na aktuelnu pandemiju korona virusa i pozvao sve na odgovorno ponašanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari