Jagodinske demokrate podnele krivičnu prijavu protiv NN lica zbog kvaliteta pijuće vode 1Foto: GrO DS Jagodina

 

Demokratska stranka iz Jagodine podnela je krivičnu prijavu zbog (ne)kvaliteta vode za piće u ovom gradu.

Funkcioneri Gradskog odbora Demokratske stranke u Jagodini, Petar Jovanović, Zoran Maksimović i Srđan Filipović su, kao što je Danas i najavio, podneli krivičnu prijavu u ime Gradskog odbora Demokratske stranke, protiv NN lica imenovanih na odgovorne funkcije u organima lokalne samouprave grada Jagodine, kao i odgovornih radnika i rukovodilaca Javnog preduzeća Standard u Jagodini, koji u svojstvu odgovornih lica u svojim institucijama direktno učestvuju u utvrđivanju kvaliteta i ispravnosti pijaće
vode u gradskom vodovodu.

Oni insistiraju i u krivičnoj prijavi da je obaveza nadležnih organa i institucija da o „eventualnoj neispravnosti, odnosno zagađenosti vode”, hitno i neodložno o tome izveste korisnike, odnosno građane Jagodine, hitno i neodložno obaveste o tome.

Pravni tim Demokratske stranke je u krivičnoj prijavi izneo, po njima, razloge i neoborive činjenice za sumnju da je voda u okvirnom periodu od 16. do 24. jula ove godine, nemarom bila zagađena, a da odgovorna lica gradske uprave i JP Standard nisu reagovali u skladu sa zakonom, niti su obavestili javnost o tome.

– Kao što je ranije rečeno, ceo problem je nastao u nevremenu koje je ovih dana pogodilo i Jagodinu. Tada je došlo do nestanka struje u skoro čitavom gradu, što je poseban problem, koji takođe treba ispitati. Pumpe za vodosnabdevanje građana i privrede rade na struju i kada dođe do njenog nestanka prelazi se na agregat pomoću kojeg se proces odvija normalno, tvrde iz Informativne službe GrO DS Jagodina.

Po njihovim rečima, problem je nastao kada je ustanovljeno da agregat nema goriva i da nije u funkciji jer godinama nije remontovan, što je izazvalo poremećaj u radu ovog strateškog sistema i dovelo do zagađenja vode, koje se krilo od građana Jagodine.

– Na površinu je izbio sav nemar i bahatost koalicione vlasti JS i SNS, do te mere da novca za besmislena turističko-partijska putovanja po Evropi ima a za gorivo i remont strateškog agregata-nema. Nema sredstava ni da se kupi struna za trimere kojima se šiša nabujala trava i korov po gradu i koritu reke Belice, tvrde jagodinske demokrate.

Jagodinske demokrate podnele krivičnu prijavu protiv NN lica zbog kvaliteta pijuće vode 2Kako oni ističu, „shodno ozbiljnosti situacije” Tužilaštvo bi trebalo po službenoj dužnosti hitno da reaguje po njihovoj prijavi.

– Nadamo se i da hoće, zaključuju u svom obraćanju javnosti i medijima u Gradskom odboru Demokratske stranke Jagodina.

Da podsetimo, proše nedelje, kao što je Danas već pisao Gradski odbor Demokratske stranke iz Jagodine uputio je pitanje nadležnima šta je sa kvalitetom vode u ovom gradu ali i takođe, šta se događa u tamošnjem JP Standard u čijem okrilju posluje jagodinski Vodovod.

– U poslednjih nedelju dana mnogi uznemireni građani Jagodine su se obratili Demokratskoj stranci radi pomoći oko dobijanja informacija od javnog značaja, koje na drugom mestu ne mogu dobiti, zašto je voda u Jagodini u nekim delovima grada u proteklih nekoliko dana, bila mutna, negde žuta, a negde i plava, izjavio je za Danas Petar Jovanović, predsednik GrO DS Jagodine.

Po njegovim rečima internetom su kružili snimci koji potvrđuju ove navode građana.

– Neki od građana su zvali dostupne telefone u JP Standard, u čijem sistemu posluje gradski vodovod, ali pravih informacija nije bilo, ili se niko nije javljao, istakao je on u prošlonedeljnom razgovoru za naš list.

Jagodinske demokrate podnele krivičnu prijavu protiv NN lica zbog kvaliteta pijuće vode 3
Foto: GrO DS Jagodina

Sem snimaka mitne i žute vode, kako je Jovanović preneo, na društvenim mrežama, na onim „klasičnim” – od usta do usta, kako naglašavaju jagodinske demokkrate „gradom kruže priče da su u vodi nađene fekalne bakterije, da voda u jednom trenutku nije bila ispravna za piće, da su i zbog toga postavljane cisterne kod vrtića„ i mnoge druge teorije „koje dovode do uznemirenja javnosti”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari