Fehratović „otkrio“ ime osnivača nove političke stranke 1Foto: SPP

Narodni poslanik i bivši funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP), Jahja Fehratović, danas, je zvanično najavio osnivanje novog političkog pokreta.

On je objavio i imena, svojih pet najbližih saradnika u novom političkom angažovanju. Pored njega, u inicijativi za osnivanje nove političke partije su, biznismeni iz Sjenice Ferhad Sejdović i Faruj Nikšić, profesor Šačir Ćorović i književnik Zehnija Bulić, iz Novog Pazara, i Ferid Bulić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije.

Sva šestorica, u prethodnom periodu, pripadali su istoj političkoj opciji, bili visoki funkcioneri i istaknuti članovi.

Političko delovanje počeli su u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici (BDZ), koju je osnovao muftija Muamer Zukorlić i bila je politički stožer njegovog obrazovno-verskog sistema.

Kada je došlo do raskola, na političkoj sceni ostale su dve BDZ, jednu je vodio Emir Elfić, doskorašnji ambasador Srbije u Libanu, a druga BDZ Sandžaka ostala je pod Zukorlićevom kontrolom, koja je godinu dana kasnije prerasla u SPP.

Ova novopokrenuta inicijativa računa da će im se priključiti još članova nezadovoljnih sadašnjim delovanjem SPP.

-Još nismo doneli odluku kako će se zvati naša politička opcija, ali za nekoliko dana i to će biti poznato., ali je, sasvim, sigurno da će to biti priča za sve ljude građanske orijentacije – rekao je, za Danas, Fehratović.

Danas ranije, na konferenciji za novinare, u Skupštini Srbije, rekao je da će „novi politički pokret biti utemeljen na vrednosnoj politici, koju je zastupao u prethodnih deset godina“, ali da neće imati lidera „već će delovati na principima dogovora“,

– Mi ne želimo lidera iz Brisela, Moskve, Ankare, Tirane, Teherana. Novi politički pokret nije neprijatelj nijednom postojećem političkom subjektu, ali je neophodno da se koriguje sadašnja politička ponuda – rekao je narodni poslanik Fehratović i pozvao da im se pridruže „svi kojima je glavni interes da sačuvaju mir i bezbednost i da se bore protiv kriminala i korupcije“.

Fehratović je, u maju ove godine, napustio SPP i tada saopštio da će u državnom parlamentu delovati kao samostalni poslanik, a kao razlog je naveo razmimoilaženje oko konceptuelnih pitanja delovanja partije.

Na sednici Glavnog odbora SPP, na kojoj je smenjen sa funkcije zamenika predsednika Usamea Zukorlića, stranački vrh se opredelio za lidersko vođenje partije. Kasnije je saopšteno da mu je bilo ponuđeno da bude počasni predsednik SPP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari