Jahjaga: Ozbiljan udarac žrtvama 1Jahjaga Foto: EPA-EFFE/Alejandro Bolivar

Gradonačelnik Prištine i lider Socijaldemokratske partije (PSD) Špend Ahmeti izjavio je, komentarišući navodnu fotografiju iz perioda sukoba tokom 1998. i 1999. na Kosovu, da lažna slika nanosi veliku štetu svim kosovskim žrtvama.

„Ko stoji iza ovog sramotnog čina? Ko će žrtvama i porodicama žrtava da kaže da je pokazana lažna slika kada postoji obilje dokaza? To je neoprostivo”, napisao je Ahmeti na Facebooku.

Bivši predsednica Kosova i aktivistkinja za ženska prava Atifete Jahjaga izjavila je da je Fljora Brovina pokazivanjem lažne fotografije nanela ozbiljan udarac hiljadama žena koje su preživele seksualno nasilje.

“Odvratno je, strašno i sramno da poslanica koristi zgradu Skupštine da predstavi medijima sliku za koja tvrdi da dokazuje čin silovanja jedne Albanke od strane tri srpska vojnika ”, napisala je Jahjaga na Facebooku. Ona je dodala da je Brovina delovanje „nehumano, neetično i nezakonito“.

Kosovski rehabilitacioni centar za žrtve torture (KRCT) pozvao je medije da uklone sliku, prenose prištinski mediji. KRCT je naveo da su preživeli seksualnog nasilja tokom sukoba na Kosovu ogorčeni zbog objavljivanja takvih fotografija i da Brovinin čin ne pomaže žrtvama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari