Janjić: Albanci se preko biračkih spiskova i izbora vraćaju u vlast u srpskim sredinama 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Sada dolazi do grupisanja albanskog političkog tela, što je dovoljno da oni budu u skupštini i vlasti Severne Mitrovice, Zvečana i Leposavića.

Ako se poštuju zakoni Kosova, onda oni imaju i neka garantovana mesta kao manjina. Albanci se vraćaju preko biračkih spiskova i izbora i dolaze u vlast gde ih do sada nije bilo – ocenjuje za Danas predsednik UO Foruma za etničke odnose Dušan Janjić odluku albanskih stranaka da udruženo nastupe na izborima u srpskim sredinama na Kosovu.

Janjić objašnjava da u biračkim spiskovima ima Albanaca i u Severnoj Mitrovici, kao i u Zvečanu, Leposaviću i enklavi iznad Banjske. On kaže da ne zna tačne brojeve, ali da ima negde oko 13.000 albanskih birača.

– Tih birača nema da tamo žive, ali imaju registrovane stanove, ili stanove koji se vode na njih a u njima neko drugi stanuje. Tako da mogu da zamislim situaciju u kojoj albanske stranke svojim ujedinjavanjem ne dele više te birače, ranije su ih delili, i kako organizuju veći broj da dolazi na izbore. Pogotovo kada se uzme u obzir da neće biti glasanja poštom, da ti ljudi iz Severne Mitrovice uglavnom (žive) u Južnoj Mitrovici i susednim naseljima, kao i Prištini – navodi Janjić.

On očekuje da će ta albanska lista sada preuzeti ulogu koju je imala Adrijana Hodžić, za koju su glasali i Bošnjaci, poneko od „multi-kulti“ Srba i naravno Albanci. Janjić ukazuje da ne treba zaboraviti da se izbori dešavaju u vreme kada će se u Briselu razgovarati o primeni Zajednice srpskih opština, te da to njima popravlja pregovaračku poziciju.

– To će biti neka vrsta biračkog prebrojavanja, ali koje može da bude i indikator određenih demografskih kretanja. Tu će se pojaviti problem predstavljanja manjine u institucijama Zajednice, jer ne može po propisima Kosova da bude jednoetnička. I imamo jedan politički mali šok, koji će Kurti sigurno iskoristiti, ova organizacija za izbore služi samo da pojača efekat toga, a to je da stavi Beograd i Srbe pred izbor – da li hoće da poštuju Briselski sporazum i da ostanu u kosovskim institucijama, ili će i dalje da drže svoje paralelne predsednike opština i skupština – smatra Janjić.

Prema njegovim rečima, otvoriće se priča koju iz nekih razloga prethodne albanske vlade nisu otvarale – Kurti će u preduslov za formiranje Zajednice srpskih opština staviti ukidanje paralelnih srpskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari