Dušan Janjićfoto FoNet Milica Vučković

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je leto važno za širenje „Protesta protiv nasilja“ po čitavoj Srbiji i za međunarodnu promociju njihovih ciljeva i zahteva, a da očekuje da će na jesen protesti „Srbija protiv nasilja“ biti pod parolom „Stop mafiji“.

Janjić je za beogradski Medija centar rekao da očekuje da će takav protest biti masovniji i po političkoj poruci biti ujedinjen „jedino u stavu protiv vlasti i mantri ‘Odlazi’, upućenoj vladajućem režimu“, i da će tada nastati „i odlučujuća podrška za tranziciju vlasti“.

On je kazao da je glavni izazov i odgovornost pred koordinatorima protesta da li će moći da očuvaju svoje posebne identitete, kao političke stranke i pokreti, a da u isto vreme što širem krugu budućih glasača upute zajedničke poruke.

Kazao je da vlast ignorisanjem svih zahteva građana koji protestuju, pokazuje da „nema volju, spremnosti, a ni sposobnosti da valjano rešava probleme na koje protesti ukazuju“.

Rekao je i da „svaki novi incident, pogotovo bezbednosni, svaka afera ili umešanost vlasti u veze sa organizovanim kriminalom, predstavlja dokaz korumpiranosti vlasti i pojačava brigu za bezbednost širokog kruga građana, čak i pripadnika vojske i policije“.

„Sve u svemu, nesigurna vlast i mnoštvo neispunjenih obećanja podstiče nepoverenje u vlast. A onaj kome se ne može verovati, ne može biti garant sigurnosti. To pak dodatno proširuje strahove, strepnje, nesigurnosti i osećaj ugroženosti građana“, rekao je Janjić.

On je ocenio da od 2012. godine, kada je Srpska napredna stranka došla na vlast, ima zaklinjanja u „evropske integracije“, a da se u isto vreme radilo „izuzetno malo na reformama koje su preduslov članstva“ Srbije u EU.

Ocenio je da je „članstvo u NATO nužna faza na putu u punopravno članstvo EU, to je pravilo“.

Srbija je, reka je Janjić, „svojom jednostranom unutrašnjom političkom odlukom (Rezolucijom Narodne Skupštine) sebe proglasila ‘vojno netutralnom’ i izuzetkom od pravila. Ova neutralnost nema ničeg zajedničkog sa vojnom neutralnošću Austrije, Finske i Švedske. Skorašnjim stupanjem Finske i (uskoro i) Švedske u NATO sve se svelo na izuzetak Austrije koja je članica EU, a da nije članica NATO“, istakao je Janjić.

Ocenio je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova „nužno zlo za vlasti u Beogradu i Prištini“, te se zbog toga može očekivati „da će se spirala krize podizati na viši nivo i obuhvatati sve više problema i umešanih aktera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari