Janjić: Niko ne bi bio srećniji od Putina da se zapucalo na severu Kosova 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Trenutna situacija na Kosovu je faza koja se može nazvati bezbednosnom krizom i ona se privodi kraju, izjavio je FoNetu predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji smatra da je kriza stigla do vrhunca i da je poslednji političar shvatio da su mogući oružani sukobi.

Barikade su bile samo jedno sredstvo unutar konflikt menadžmenta i politike reciprociteta kojeg su se „uhvatili“ i Beograd i Priština, i Vučić i Kurti, rekao je Janjić u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici.

Kako je ukazao, momenat njihovog uvođenja nije bio primeren, a pokazao se i njihov kontraefekat,

Uobičajeno je da iza barikada naoružanog naroda uvek stoji neko ko ih organizuje i to su najčešće političke stranke, podsetio je Janjić i ocenio da se u ovom slučaju tome pridružila država Srbija, „kao što je bila i devedesetih godina“.

On je naglasio da barikade, kao sredstvo borbe, traže potpunu kontrolu i ukazao da aktuelne barikade nisu imale sveopštu podršku građana, koja u takvim slučajevima mora da postoji ne samo na severu Kosova, nego i u Srbiji.

Prema njegovom mišljenju, barikade su izvedene i dogovorene „u uskom krugu“ i namenjene su „neobaveštenim i krizom već izmaltretiranim građanima“.

Postoji problem u kontroli onih koji bi zloupotrebili barikade, predočio je on i konstatovao da najveći rizik po tom pitanju ne dolazi od ljudi sa severa Kosova i onih koje je kontrolisao Beograd, nego od onih koje niko nije kontrolisao, a zbog konteksta ukrajinskog rata.

„Niko ne bi bio srećniji od Putina da se zaigralo i zapucalo na severu (Kosova). Pucalo se, ali to je već bila faza kada se dogovaralo šta sa barikadama“, rekao je Janjić.

To što su mediji protumačili kao „zveckanje oružjem, priču o specijalcima i razmeštanje haubica“, on vidi kao „mehanizam pripreme za uklanjanje barikada“.

Prema njegovom mišljenju, predstoje „samo pregovori“ jer su barikade nametnute jednostranom odlukom, kao reciprocitet mera koje je povlačila Priština.

Ti pregovori moraće prvo da budu o posledicama barikada, o povratku Srpske liste i obnovi legaliteta i legitimiteta kosovskih institucija kod Srba, a tek potom slede „famozni razgovori“ o budućnosti i statusu u Ujedinjenim nacijama, rekao je Janjić.

On je ukazao da je kosovska kriza specifična, da je „spiralna“ i da njena suštine jeste status, ali da se ta sprala „širi i diže“ zbog čega ne može da se dođe do statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari