Janko Baljak: I žvrljotina Mladića na zidu može izazvati veći bunt građana 1Foto: N1

Promene i veliki bunt građana protiv aktuelne vlasti, prema mišljenju reditelja Janka Baljka, izvesno će uzrokovati naočigled sitniji događaji, pre nego neki krupniji. Stoga, smatra on, sukob i tenzije između građana i aktivista, s jedne, i, huligana i vlasti, s druge strane, oko murala ratnom zločincu Ratku Mladiću, u Beogradu, na Vračaru, neće prestati.

Prema rečima Srbijanke Turajlić, profesorke univerziteta u penziji, međutim, iako bi sramni mural osuđenom ratnom zločincu, koji vlast čuva, trebalo da bude povod za omasovljenje demonstracija, sumnja da će se to dogoditi.

Nakon što je najpre gađan jajima, potom poliven belim krečom, juče je mural Mladiću osvanuo zasut crnom farbom, ali je tokom dana ponovo očišćen.

Podsetimo, Jelena Jaćimović i Aida Ćorović, aktivistkinje, započele su spontani bunt protiv sramnog prikaza ratnog zločinca tako što su na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, uprkos prisili policajaca u civilu, pogodile lik i delo Mladića na zidu sa nekoliko jaja.

Janko Baljak: I žvrljotina Mladića na zidu može izazvati veći bunt građana 2

Brutalni odnos policije a potom i desničara, klero-fašista prema njima izveo je građane na ulice kako bi im pružili podršku i stali iza stava da je slavljenje zločinca sramota za vlast, državu i društvo.

Nekoliko dana na ulicama Beograda vladala je napetost jer su huligani proganjali i fizički nasrtali na građane koji su protestovali protiv činjenice da država i vlast Aleksandra Vučića brani mural ratno zločinačke ideologije.

– Mislim da će se tenzije nastaviti i da je ova igra prežreljavanja murala samo vrlo slikoviti igrokaz jednog duboko podeljenog društva. I nema mnogo veze sa Ratkom Mladićem već sa pitanjem može li Srbija bolje od Vučića, Vulina i Mladića? Imamo li snage da se kao društvo civilizacijski pomerimo unapred – kaže Janko Baljak za Danas.

Janko Baljak: I žvrljotina Mladića na zidu može izazvati veći bunt građana 3
Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Promene, ponavlja on, neće početi oko nečeg strašno krupnog.

– I jedan običan zid sa žvrljotinom koja ne ispunjava kriterijume da bi je zvali muralom može ljude pozvati na bunt. Pogotovo kada je iz reakcije vlasti  jasno da ona deli kukavičke ideale svog đenerala – zaključuje naš sagovornik.

Srbijanka Turajlić kaže da mural u Njegoševoj sramoti ovaj grad i celu zemlju već skoro pola godine. Kako navodi, od samog početka bilo je i napisa i zgražanja, ali je samo nekoliko usamljenih pojedinaca sporadično pokušavalo da tu sramotu ukloni.

– Sad mi se čini da ovde više nije reč o samom muralu već o vlasti koja zapravo čuva mural osuđenog ratnog zločinca. Nesumnjivo je da bi to trebalo da bude povod za omasovljenje demonstracija, ali sumnjam da će se to dogoditi. I to ne zato što mislim da najveći deo stanovnika Srbije  podržava lik i delo Ratka Mladića, već zato što je to samo jedan u nizu razloga zbog kojih bi danas trebalo protestovati. U danu u kome roditelji pokušavaju da sakupe milion evra da bi svom detetu spasli život, dok predsednik ove države poput pijanog milionera obećava tu sumu profesionalnim sportistima, teško je očekivati da će građanima Beograda prva briga biti jedan mural – smatra naša sagovornica.

Janko Baljak: I žvrljotina Mladića na zidu može izazvati veći bunt građana 4
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Turajlić ističe da bi verovatno danas život jednog deteta, pa i svakog ljudskog bića bio na višoj ceni da smo pre deset, dvadeset godina kao društvo umeli da progovorimo ozbiljno o genocidu, ali nismo.

– Ovaj mural, pa i naš današnji odnos prema ljudskom životu je samo prirodna posledica one sramne rezolucije Skupštine Srbije iz 2010. godine. A da li će mural na kraju biti uklonjen, zaista ne znam. Možda jednog dana kada ode ove vlast, a sa njom i „narodne patrole“ kao stravičan instrument bahatosti nad građanima – zaključuje Srbijanka Turajlić.

Janko Baljak: I žvrljotina Mladića na zidu može izazvati veći bunt građana 5
foto EPA/OLIVER BUNIĆ

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari