"Posle falusa uhapsili su i sneg": Janko Baljak o privođenju Pijaniste 1Andrej Josifovski Pijanista Foto: Promo

Reakcija vlasti na performans Andreja Josifovskog – Pijaniste, reditelj Janko Baljak ocenjuje kao dokaz nenormalnog stanja u društvu.

Janko Baljak kaže za Danas da ono što radi Pijanista kao umetničku provokaciju trebalo bi da bude model otpora ovoj vlasti, jer ona, napominje, nema adekvatan odgovor na bilo šta što ima veze sa duhom.

Tako se desilo, dodaje on, da su posle falusa uhapsili i sneg.

– To je moguće samo u režimima gde se car već toliko godina bez posledica go šeta državom – zaključuje Janko Baljak.

"Posle falusa uhapsili su i sneg": Janko Baljak o privođenju Pijaniste 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Andrej Josifovski Pijanista uhapšen je u utorak popodne ispred zgrade Narodne skupštine zbog ispisivanja grafita.

Pijanista je na postamentu spomenika ispred Skupštine ispisao „Mama, kako to da su konji zajahali ljude?!“.

Grafit je ispisao veštačkim snegom koji se lako i brzo skida.

Govoreći o privođenju, pijanista je za N1 rekao da mu policajci ispred parlamenta nisu verovali kada im je rekao da je umetnik i da se bavi stvaralaštvom, dodajući da su čak su i legitimisali prolaznike misleću da su njegovi saradnici.

„Bila su tu razna pitanja, ne mogu da znam ko su svi ti ljudi, pošto se nisu predstavili, da li su obezbeđenje Skupštine ili BIA. Ne znam sa sigurnošću“, naveo je.

Ispred Skupštine su ga, kako je naveo, ispitivali oko sat vremena. Većina ljudi koji su ga ispitivali bili su, kako je rekao, veoma kulturni, osim dvojice, trojice koji su bili „na ivici bezobrazluka“.

– Pokušali su da omalovaže sve to, i da mi objasne ono što slušamo na televiziji – kako je neprijatno kako nam dobro ide, kako je to glupost. Insistirali su da ja skrnavim grad, kao što pišu tabloidi – naveo je Pijanista.

Podsetimo, pre dve godine, Josifovski je izveo još jedan performans kada je postavio svetleći falus ispred gradske Skupštine, a u maju 2020. godine postavio je na sred novobeogradskog bulevara maketu raspeća Isusa Hrista od kartona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari