pijanistaFoto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Andrej Josifovski Pijanista je juče priveden ispred zgrade Narodne skupštine zbog ispivisanja neobičnog grafita.

Poznati arhitekta, street art umetnik, profesor, slikar i vajar Pijanista je satima saslušavan u policijskoj stanici u Majke Jevrosime zbog natpisa na postamentu spomenika ispred Skupštine Srbije.

Naime, on je tamo napisao „Mama, kako to da su konji zajahali ljude“, piše Vreme.

Pušten na slobodu, kod kuće, PIjanista za portal Vreme objašnjava sa kojom je idejom, na sasvim adekvatnom mestu, napisao to što je napisao.

„U izjavi policiji sam rekao da je rečenica ‘Mama, zašto su konji zajahali ljude’ pitanje koje je moj otac uputio svojoj majci pre oko 60 godina kada su prolazili ispred Doma narodne skupštine“, kaže Pijanista.

Ovaj grafit koji je u utorak posle podne ispisao veštačkim snegom koji se pere običnom vodom, čita Pijanista svoj odgovor iz policijskog zapisnika, je reminiscencija na taj događaj na postamentu ispod skulptura poznatog vajara Tome Rosandića gde u njegovoj predstavi konji jašu ljude.

Ta skulptura je i bila inspiracija za takvo pitanje.

„Tako da“, kaže kroz smeh, „zovite mog tatu, nisam samo ja kriv“.

Pijanista je grafit ispisao novogodišnjim snegom

A da li mu je palo na pamet da bi zbog toga mogli da ga privedu?

„Iskren da budem, nisam baš razmišljao u tom pravcu. Jesam pomislio da je to Skupština, da tu ima stalno policije, ali da bi to moglo da se reši na licu mesta, da mi uzmu ličnu kartu, napišu neku prijavu. Međutim, oni zaista sjajno reagauju na moje performanse i instalacije – svaki put od toga naprave vest“, priča Josifovski.

Kaže da je bio potpuno sam. Mislio je da će proći kao kada je na Vukovom spomeniku napravio intervenciju citirajući jednog ministra koji je rekao „piši kao što je napisano, čitaj kao što govoriš“, da će fotografisati svoj grafit, da će posle biti opran i da će se na tome zvršiti.

Ostatak pročitajte na portalu Vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari