Janko Baljak: Priča o jednoj opozicionoj koloni precenjena 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Nebitno je da li je kandidat za gradonačelnika Beograda vanstranačka ili politička ličnost. Bitno je da će sve raditi u interesu Beograđana, a ne u interesu svoga i džepova svojih nadređenih.

Neko ko voli svoj grad motivisan da život u njemu učini lepšim i lakšim. Evo, iako nikada nismo razgovarali o tome, kao primer mi pada neko kao Filip Vukša i njegova ekipa, kaže za Danas novoizabrani član Predsedništva Pokreta slobodnih građana i reditelj Janko Baljak odgovarajući na pitanje ko je prema njegovom sudu bolja opcija za kandidata za gradonačelnika, vanstranačka ili politička ličnost i ima li nekog na umu.

* Postoji li još neki razlog osim izjave Dragana Šutanovca zbog kojeg je DS neprihvatljiva za izbornu saradnju, odnosno koaliciju? Nezvanično se može čuti da je deo PSG odavno protiv bliskosti sa DS zbog njihovog stava da Janković bez njih ne bi na predsedničkim izborima postigao takav rezultat?

– Razlog prekida saradnje je isključivo principijelne prirode i to je tačka razlike. Ne može se sarađivati s nekim ko na noge nosi predlog Ustava čoveku koga ne priznajemo za predsednika države. Sve drugo su spekulacije. Lično mi je žao jer u Demokratskoj stranci ima niz sjajnih ljudi s kojima bih voleo da nastavimo našu opozicionu borbu.

* Postoje li još neke informacije o tome da DS hoće da sarađuje sa SNS i koje? Odakle one dolaze?

– Ne znam za to osim što je indikativno da se Vučić sinoć (ponedeljak uveče) vrlo pohvalno izrazio o poslednjim stavovima profesora Mićunovića a on nikada nekog ne uvlači slučajno u svoje prljave igre. Ne bismo voleli da nas Vučić hvali u onakvom intervjuu na onakvoj Happy televiziji.

* Da li je za vas lično prihvatljiva saradnja sa Vukom Jeremićem?

– Meni su daleko bili bliži stavovi leve struje demokrata dok je Jeremić bio u toj stranci. Nemam nikakvih empatija za nacionalizam. Nakon predsedničkih izbora Jeremić je pragmatično i s respektom prihvatio činjenicu da je Saša Janković osvojio daleko veći broj glasova od svih opozicionih kandidata. Ne sarađuje s Vučićem.

* Kako se u vrednosti za koje se PSG zalaže uklapa Jeremićeva izjava da bi put do Drača bio put do Velike Albanije?

– To je izrekao u kampanji obraćajući se desnom polu svojih birača. Ne slažem se s takvom izjavom. Putevi su samo putevi koji spajaju ljude i olakšavaju im život i dobro je da ih ima što više.

* Zar to nije osnov za otklon od njega kao što je napravljen otklon od DS?

– Odgovorio sam na ovo u prethodna dva pitanja.

* Mislite li da bi PSG trebao samostalno da izađe na izbore u Beogradu ili ne? Šta će biti vaš stav na Predsedništvu?

– Trenutno sam bliži ideji da izađemo samostalno. Mislim da je priča o jednoj koloni precenjena.

* Kada se može očekivati odluka o tome idete li sami ili ne?

– Ne znamo ni kada će izbori biti raspisani pa ne znam zašto bi opozicione stranke žurile da se izjasne. Pogotovo što se svaka odluka i izjava momentalno pretvara u jezivi spin laži njegovih odvratnih medija. Ni Vučiću se ni malo ne žuri da razreši svog gradonačelnika Sinišu Malog iako je obećao. Sva je prilika da će nedirnut dočekati kraj svog mandata.

* Kako to da je Tadić i dalje prihvatljiv za saradnju s pokitičkom zaostavštinom koju nosi? Da li to znači da u PSG mislite da se on promenio?

– Boris Tadić je u više navrata otvoreno priznao svoje greške, što nije mali kvalitet u srpskoj politici. Dovoljno je kažnjen procentom podrške koju trenutno ima.

* Postoji li mogućnost saradnje sa inicijativom Ne da(vi)mo Beograd na izborima u Beogradu?

– Iskreno ću se zalagati za to jer delimo gotovo iste vrednosti u odnosu prema duhu ovoga grada, gradskim prostorima i imovini svih nas. Aktivno sam učestvovao i govorio na njihovim protestima. Ali razumeću i njihovu potrebu da nakon borbe koju su vodili sami izađu na izbore i provere kolika je podrška građana.

Vučiću predlažem unutrašnji dijalog sa samim sobom

* Kada će javnost od PSG čuti jasne stavove o odnosu prema Kosovu, Rusiji i Republici Srpskoj?

– Sve vrednosti i ciljevi pokreta odnose se i na ove teme. Republika Srpska je entitet celovite i nedeljive Bosne i Hercegovine. Rusija je velika prijateljska zemlja koja ima svoje interese na Balkanu ali mi naše interese moramo da vodimo u skladu sa našim željama da postanemo punopravni članovi Evropske unije. Kosovo je zakuvao Miloševićev režim u kome je punopravno participirala Vučićeva bivša stranka, a on bio ministar, pa mu predlažem unutrašnji dijalog sa samim sobom iz proleća 1999. pošto ionako stalno vodi takve dijaloge u svojim slugeranjskim huškačkim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari