Janko Veselinović: Nije tajna da ćemo imati predsedničkog kandidata 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Danom osnivanja Ujedinjene opozicije Srbije, pošto će sve članice Saveza za Srbiju osim Dveri biti njeni osnivači, faktički neće više postojati Savez za Srbiju.

Ujedinjena opozicija Srbije će, na neki način, biti njegov naslednik, međutim, sada kao šira organizacija – poručuje u razgovoru za Danas prvi čovek Pokreta za preokret Janko Veselinović, upitan da li formiranje Ujedinjene opozicije Srbije znači da se Savez za Srbiju gasi i kako će ta tranzicija izgledati.

Pokret za preokret na čijem je čelu Veselinović biće deo Ujedinjene opozicije Srbije.

Na pitanje da li su već razgovarali sa nekim političkim organizacijama koje nisu bile deo SZS da pristupe budućoj UOS, on odgovara potvrdno i objašnjava da je reč o četiri ili pet organizacija koje su do sada činile „opoziciju Srbije“, kako su je oni nezvanično nazivali, i koje su učestvovale na sastancima opozicije.

– Ne bih sada posebno nikog isticao, zato što će svi oni biti na konferenciji za štampu narednih dana kada bude predstavljanje Ujedinjene opozicije, ali praktično su to one organizacije koje su bojkotovale izbore, učestvovale na sastancima opozicije i koje su se opredelile da budu deo UOS. Oni koji nisu bili deo bojkota nisu ni pozvani, niti imaju mogućnost da budu deo UOS, jer su oni prekršili Sporazum sa narodom. Dok su takva rukovodstva u tim organizacijama, nema mesta saradnji sa njima, zato što su oni prekršili jedan sporazum, zašto ne bi i drugi – ističe Veselinović.

S tim u vezi, on dodaje da „samoprozivanje“ nekih organizacija poput Socijaldemokratske stranke, vezano za njihovo članstvo u UOS uopšte nije bila tema jer su oni, kako kaže, nažalost izašli na izbore.

Ipak, Veselinović dodaje da su na pripremnim sastanicma, na kojima su kreirali dokument koji će biti osnov za udruživanje, rekli da ne isključuju mogućnost da neka organizacija koja je izašla na izbore postane deo UOS, ukoliko u međuvremenu izvrši personalne promene i jasno se odredi da je to bila greška.

Upitan da prokomentariše spekulacije da je UOS grupacija čiji je cilj da ima zajedničkog kandidata za predsedničke izbore 2022. godine, Veselinović odgovara da je njihov cilj rušenje nakaradnog režima i da nema nikakve tajne u tome da će oni jednog dana, verovatno, imati zajedničkog kandidata za predsedničke izbore.

– Naravno da će UOS na nekim narednim izborima, kada ostvarimo osnovni cilj, a to su slobodni i pošteni izbori, biti spremna da zajedno sa svim političkim organizacijama koje dele iste vrednosti izađe na izbore i da imamo svog zajedničkog kandidata. Mi to ne krijemo. Političke stranke postoje da bi izašle na izbore, ali na slobodne i poštene. U tom smislu, UOS sigurno će u jednom momentu razgovarati sa drugim političkim činiocima, pojedincima, intelektualcima, sindikatima i svim građanima, o jedinstvenom frontu za rušenje ovog nakaradnog režima. Mi uopšte ne krijemo da nam je cilj rušenje ovog nakaradnog i nedemokratskog sistema – naglašava Veselinović.

On navodi da će u najširem frontu biti mesta za sve one koji smatraju da je režim nakaradan i da se protiv njega treba boriti, te da će posle toga iskazati svoje ideološke razlike.

– U ovom slučaju, kod UOS, ideološke razlike će morati da ostanu po strani, ali ne tako da ih sakrivamo, nego da se borimo za iste ciljeve uprkos njima – zaključuje Veselinović.

Prema saznanjima našeg lista, konferencija na kojoj će biti formirana UOS biće održana u narednih par dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari