Janković dao izjavu sudu zbog kontakata sa Oliverom Ivanovićem 1Saša Janković Foto: FoNet Zoran Mrdja

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je danas da je u četvrtak dao izjavu specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu u svojstvu svedoka, a po zamolnici suda iz Prištine u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića, kao i da je uveren da su informacije u tabloidima objavljene iz tužilaštva.

Janković je novinarima rekao da će zbog toga tražiti transkript i audio-vizuleni snimak izjave tužilaštvu.

On je naveo da se tužilaštvo interesovalo zašto je Ivanoviću svaki put govorio da mu je život ugrožen, ističući da mu je to govorio pošto mu je Ivanović prepričao razgovor sa Aleksandrom Vučićem u kojem je ukazao na ljudi od kojih mu preti opasnost.

Janković smatra da su do tog zaključka došli jer su – ili prisluškivali Ivanovića ili njega, pošto su znali sadržaj njihovih razgovora.

Prema njegovim rečima, krajem prošle godine Oliver Ivanović je kod njega došao posle razgovora sa Vučićem u kojem mu je ukazao na ljude za koje je smatrao da mu od njih preti opasnost.

Janković je medijima preneo da mu je tada Ivanović rekao da je Vučića interesovalo da li će on sarađivati sa Srpskom listom i da mu je Oliver tada rekaoo da ga ne interesuje saradnja sa ljudima „iz kriminala i politike“.

Oliver mi je tada rekao da je Aleksandar Vučić ćutao 40 minuta.

Rekao sam mu da je to loše jer ćutanje od čoveka koji vodi državu, koji drži i formalne i neformalne konce u svojim rukama nije dobro, rekao je Janković i dodao da je tada Ivanoviću rekao da je „oslonjen sam na sebe“.

Tužilac me je pitao da li sam siguran u to što sam rekao, a ja sam dodao da su me, nažalost, događaji potvrdili, predočio je Janković.

On je rekao da mu Ivanović nije preneo o kojim imenima je govorio Vučiću, kao i u sedištu Bezbednosno-informativne agencije.

Ne mogu da zamenim institucije, nisam ni policija, ni tužilaštvo, niti mogu da vratim Olivera Ivanovića, istakao je Janković, koji ukazuje da tužilac nije pokazao interesovanje za ta imena.

Nisam zabrinut za sopstvenu bezbednost, mene čuva javnost.

Brine me bezbednost onih koji ne mogu da drže konferencije za novinare i koji su žrtva ove predratne atmosfere dve strane u koaliciji koje igraju ping-pong po leđima građana i stvaraju ovakve situacije da bi ih, kao, rešavali, rekao je Janković.

On je naveo da je poziv za davanje iskaza u četvrtak dobio u sredu, pa se – uprkos savetu njegovog pravnog zastupnika da to treba odložiti – odazvao.

Nekoliko sati kasnije, ponovio je Janković, informacija se pojavila u tabloidima. Janković je rekao i da nema saznanja da li je neko drugi od opozicionih lidera sa kojima je Ivanović sarađivao pozvan da da iskaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari