Janković: Nisam "kalif umesto kalifa" 1Foto: twitter

Predsednik pokreta “Slobodni građani Srbije” Saša Janković izjavio je u Novom danu televizije N1 da ne želi da bude “kalif umesto kalifa”, iako je društvo u Srbiji naviklo da jedan čovek odlučuje o svemu.

Pokret “Slobdni građani Srbije” je pokret građanske levice, i to u smislu socijalne pravde koja srpskom društvu nedostaje, objašnjava Janković. “Naše društvo je postalo bolešnjikavo, a naše institucje su pretvorene u pepeo”, ocenio je on i poručio da je cilj pokreta upravo ozdravljenje društva i obnova institucija.

Dodao je da pokret, za razliku od stranke omogućava objedinjavanje i sabornost u borbi protiv režima koji je, kako ocenio, pritisnuo Srbiju.

Pokret “Slobodni građani Srbije” nije pokret Saše Jankovića, kako se to navodi u medijima, već je pokret okupio ljude srodnih ideja od kojih niko ne misli da je najpametniji i da sve zna, rekao je Janković i naveo da je cilj ne samo da okupi etablirane političke ličnosti, već i mnoge ljude u Srbiji koji su nepravedno skrajnuti.

“Nisam kalif umesto kalifa, iako smo navikli da jedan čovek odlučuje o svemu. Ja to nisam, ne želim da budem. U konsultaciji sa članovima i odborima ćemo donositi sve odluke (…) Ne prikupljam članstvo, ne ulagujem se nikome. Ako se nekome sviđa – sviđa, ako ne – ne. Čak i ako imam najbolje rešenje, ono mora da bude prodiskutovano sa Predsedništvom i članstvom”, objasnio je on.

U predsedničkoj kampanji je, podsetio, da je “uzeo nepisani politički pravilnik za Srbiju”, pocepao ga, i onda radio sve suprotno.

“Kada su me pitali kako ćeš odgovoriti na pitanje o NATO, rekli su: ‘Ni slučajno! Moraš da imaš stav, a ne da kažeš da će da odluči narod’, kada su me pitali o Kosovo rekli su: ‘Ni slučajno!’, kada sam rekao da oni koji su glasali za mene neće imati veća prava od onih koji nisu, rekli su: ‘Nisi normalan’, ali pokazalo se da građanima to treba, da im neko ne obećava više od rekordera u obećanjima, da im ne treba neko ko sve zna, ko je najpametniji, ko je najbolji ekonomista”, objasnio je gost Novog dana.

Dodaje i da je cilj pokreta da se prevaziđu podele u Srbiju, jer je dalje fragmentiranje, da svako “kao u Top listi nadrealista ima svoju stranku”, loše po Srbiju.

Prema njegovim rečima, Pokret je postavio jasne principe za saradnju sa drugim strankama, što znači da dele iste ideološke i vrednosne pricnipe i da ni direktno ni posredno ne sarađuju sa SNS i njenim “politički satelitima”.

Podseća da je dosad sarađivao DS, Novom strankom i Socijaldemokratskom strankom, ali i Lokalnim frontom iz Kraljeva, Savezom slobodnih stanara iz Niša, Mađarskim pokretom i Hrvatskim građanskim savezom iz Vojvodine, Građanskim pokretom iz Novog Pazara…

Janković je najavio da će se ove nedelje sastati sa predsednikom DS Draganom Šutanovcem, predsednikom Nove stranke Zoranom Živkovićem, kao i da su on i ostali članovi Predsedništva pokreta u stalnom kontaktu sa opozicionim liderima.

Kaže da je otvoren i za saradnju sa Vukom Jeremićem koji se u kampanji pokazao kao pravi opozicionar.

“Ranije nije, pa sam bio rezervisan. Nije se oglašavao ranije, i nisam znao ko je Vuk, imao sam iskustva tokom njegovog ministarskog mandata, ne baš dobra u onome što sam radio kao zaštitnik. Ali tokom kampanje je pokazo jasnu opozicionu opredeljenost”, naveo je Janković.

Kaže da će biti sjajno ako novoformirani pokret postane centralna tačka koja će okupljati demokratsku javnost, ali i da je spreman da se prikloni ako to bude neko drugi.

Janković obećava i da će se pokret koji predvodi boriti da Srbija bude građanska, a ne nacionalna država, da bude zemlja socijalne pravde u kojoj funkcionišu institucije, da će se zalagati za obnovu zdravstvenog i školskog sistema, i ekonomiju zasnovanu na inovacijama i novim tehnologijama, a ne na manuelnoj radnoj snazi.

Govoreći o nedavnom putu u Brisel, Janković je rekaoda je želeo da pokaže zvaničnicima EU da aktuelna vlast u Srbiji ima alternativu.

“Znaju šta se dešava (u Srbiji),ali vide situaciju u kojoj će neko, ko se ponaša kao razmaženo dete, ako ne dobije svoj slatkiš da naparvi haos”, tvrdi Janković i dodaje da Vučić stalno preti konfliktima, da u novinama izgleda kao da samo što nismo zaratili sa Hrvatskom, Kosovom ili BiH, a u Briselu ocenjuju da u Srbiji ne postoji niko dovoljno snažan da to zaustavi, jer su u svim institucijama Vučićevi ljudi.

Janković ipak ima utisak da Brisel ima preča posla nego da se bavi demokratijom u Srbiji. Srbija je, kako kaže, deo evropskog kulturnog i političko-vrednosnog prostora, ali ističe da pridruživanje EU nije cilj bez koga se ne sme, već samo način da vrednosti te Evrope zažive u Srbiji.

“Ako sama Evropa ne poštuje evropske vrednosti, ako Evropska komisija zanemaruje vladavinu prava, slobodu medija, nezavisnost sudstva, onda nama člasntvo u EU ništa ne znači. Ne želimo bedž na reveru, želimo evropski standard, i to ne samo standard života”, poručio je on.

Janković kaže da kada dođu komesar Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini i govore o neverovatnom napretku Srbije, dok taj napredak za građane i građanke Srbije predstavlja jednu vrstu poniženja, jer nemamo ni “p” od političkih prava iz vremena stare Juvoslavije, i ni “s” od socijalne pravde tog doba.

Komentarišući to što je 18 dana pre formiranja pokreta “Slobodni građani Srbije”, organizacija istog imena registrovana u Novom Sadu, Janković je rekao da “to redovna začkoljica u nastanku ovakvih pokreta”.

Janković kaže da će taj problem biri rešen, i da su osnivači pokreta ovlastili Predsedništvo da uredi statut pokreta, uključujući i problem imena.

“Nemojte se ljutiti što vam neću reći kako će ime da glasi, mogu da vam kažem, ali onda ću morati da vas… poljubim”, šaljivo je zaključio Janković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari