"Jednostavne ideje najlakše skreću pažnju s problema": Sagovornici Danasa o izjavi Ružića da su za tragediju krive evropske vrednosti 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/ DS

Ministar prosvete, Branko Ružić, odmah nakon tragedije u kojoj je stradalo osmoro učenika i čuvar OŠ Vladislav Ribnikar, okrivio je za ovaj nezapamćeni zločin takozvane „zapadne vrednosti“. Pritom, ministar nije podneo ostavku – kao moralni čin.

– Za one mlađe čitaoce, Branko Ružić je iz partije Slobodana Miloševića. Reč je o partiji koja je najodgovornija za ratne zločine na prostoru nekadašnje zajedničke države. Ti zločini su najdokumentovaniji zločini u istoriji ratovanja. Ti zločini su nepojamni: masovna silovanja, masovna klanja, spaljivanje živih ljudi, masovne grobnice, etničko čišćenje, genocid… Zato nikoga, apsolutno nikoga, ne treba da čudi to što nacionalsocijalistički i naprednjačko-fašistički režim ne preza ni da u trenucima tako velike tragedije u kojoj su život izgubila deca, tu istu mrtvu decu zloupotrebljava na najjeziviji mogući način: da bi se obračunao sa nekakvim imaginarnim Zapadom, koji je – trube nam o tome već ravno 35 godina – kriv za sve i koji se urotio protiv nas, tako posebnih, nevinih i nebeskih – kaže za Danas Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV.

Otkud nam, postavlja pitanje sagovornik Danasa, tako posebnim, nevinim i nebeskim – toliki arsenal oružja da smo treći na svetu po broju vatrenog oružja koje se nalazi u rukama civila?

dinko gruhonjić foto medija centar
foto medija centar

Ko je naoružao dečaka?

– Nešto iz naše dugačke “mirovnjačke” tradicije a najviše iz ratova iz poslednje decenije 20. veka. A upravo su ti raznorazni ružići, dačići, vučići i ostali saučesnici u ratnim zločinima i podršci takvoj politici naoružali dečaka-ubicu i direktno su odgovorni za masakr nad decom u centru Beograda. Militarizacija društva koja traje do dana današnjeg, promovisanje ratnih zločinaca i mafijaša u režimskim medijima, mržnja koja se širi u svim duginim bojama… Deca nam u tome odrastaju… Da li stvarno neko misli da je ljudima koji su podržavali ubijanja dece u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu… stalo do ijedne dečje suze? – zaključuje Dinko Gruhonjić.

Problem nasilja nije uvezen sa zapada ili istoka

Prema rečima Bojana Vranića, profesor Fakulteta političkih nauka, problem nasilja nije uvezen sa zapada ili istoka, nije ni sa levice ni sa desnice.

– To je problem koji je vezan za vaspitanje, gde u periodu socijalizacije deteta podjednak uticaj imaju i porodica i škola. Da u dobroj veri pomislimo da je Branko Ružić u afektu izrekao da su zapadne vrednosti uzrok nasilja u školama, takva ideja je izuzetno opasna, jer je pojednostavljena – kaže Vranić za Danas.

"Jednostavne ideje najlakše skreću pažnju s problema": Sagovornici Danasa o izjavi Ružića da su za tragediju krive evropske vrednosti 2
Foto: Print screen N1

Jednostavne ideje, dodaje, najbrže se ukorene, ali i najlakše skreću pažnju sa problema.

– Dečak od 13 godina vaspitan je da je oružje legitimno sredstvo za rešavanje sukoba. Da muško dete treba što pre da uzme oružje u ruke deo je patrijahalne kulture, koja je duboko ukorenjena u našoj svesti. Pored toga, ogoljena je surova strana ambicioznosti roditelja, dece i samih škola. Kao u filmu „Majstori, majstori“, ministar tvrdi da sistem nije zakazao, da radi savršeno, a događaj je ogolio da iza sistema imamo jedno surovo takmičenje, gde je jedini cilj biti prvi, napredan, najbolji u svemu. To više nije takmičenje, to je instinkt za preživljavanje. Ni patrijarhat ni preživljavanje nisu uvezeni, oni su ogledalo naših vaspitnih kodova – zaključuje Bojan Vranić.

Da je Ružić radio svoj posao možda se tragedija ne bi dogodila

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže za Danas da je „odvratno i neshvatljivo kad neko u ovakvoj tragediji pokušava politički da ušićari i da se dodvori ruskim sponzorima“.

– Da je radio svoj posao možda se ovakva tragedija ne bi deslila. Moralno bi bilo da podnese ostavku ako već Brnabićka ne vidi ni trunku odgovornosti ministra prosvete i ne pokreće njegovu smenu – zaključuje Kostreš.

bojan kostreš foto medija centar
foto medija centar

Gde su pogrešili roditelji, gde škola, gde mediji, gde čitavo društvo?

Boško Obradović, lider Dveri, postavlja postavlja pitanje zašto je jedno dete poubijalo svoje školske drugove po shemi iz video igrica.

– Kakve su to video igrice, filmovi ili drugi sadržaji na internetu koji su ga inspirisali na ovako monstruozni masovni zločin? Gde su pogrešili roditelji, gde škola, gde mediji, gde čitavo društvo? To su prava pitanja koja aktuelna vlast izbegava. Dok ne promenimo nakaradni sistem vrednosti u našem društvu, ništa nećemo promeniti. Dok ne dođe do obnove duhovnog i moralnog sistema tradicionalnih vrednosti, svi drugi pokušaji da se ovo zlo zaustavi neće dati rezultate, jer ne pogađaju suštinu. Lično smatram da najpre moramo promeniti one koji su na vlasti i koji su kreirali trenutni sistem vrednosti. Nije realno da nas oni koji su nas doveli dovde izvuku iz ove tragične situacije – zaključuje Boško Obradović.

"Jednostavne ideje najlakše skreću pažnju s problema": Sagovornici Danasa o izjavi Ružića da su za tragediju krive evropske vrednosti 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari