Jekić (SSP): „Čestitam Vučiću na izveštaju Freedom house-a, Srbija je autokratizujući hibrid” 1Foto: Z. S. M.

 

Srbija je zabeležila najveći pad rezultata u izveštaju Fridom hausa „Nacije u tranziciji 2023” koji pokriva 29 evropskih i azijskih država, a ta organizacija navodi da je Srbija doživela istorijski pad zbog nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da konsoliduje vlast u 2023. godini, objavio je danas Glas Amerike.

Tim povodom „čestitku” predsedniku Vučiću uputio je Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode i pravde i predsednik Gradskog odbora SSP Kragujevac.

– „Čestitam” SNS – u i Aleksandru Vučiću jer je režim u Srbiji po poslednjem izveštaju Fridom hausa označen kao autokratizujući hibrid. Još jednom ste uspeli da obrukate zemlju u međunarodnoj javnosti, žrtvujete ugled i budućnost zemlje zarad ostanka na vlasti, izjavio je Jekić.

Dn je dodao je da je izveštaj u kojem su detektovane sve one stvari na koje mi u opoziciju ukazujemo već duže vreme poražavajuće.

– Ranjive institucije, zarobljeno pravosuđe, politizovane sudske odluke, korupcija, kontrola medija, dominacija vladajuće stranke u medijima, pristisci na nezavisne novinare, zloupotreba javnih resursa, kupovina glasova, krađa izbora su uticale na to da se Srbija nađe u društvu 10 zemalja koje su zabeležile najveći pad u ukupnom rezultatu demokratije od 2005.godine, naveo je on.

Po Jekićevim rečima skcenat u ovom izveštaju je stavljen na poslednje izbore u kojem se jasno definiše da je urušen integritet izbora zbog svih prevarnih radnji koje je Srpska napredna stranka sprovodila. Detektovan je i trend pogoršanja medijskog ambijenta, kao i potpuna dominacija u medijima Aleksandra Vučića i vladajuće stranke i targetiranje nezavisnih medija kao neprijateljskih, naglašava Jekić.

– Za ovakav istorijski pad demokratije zasluge dugujemo Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, ovaj režim ima kontinuitet erozije demokratije koja je označena kao autokratizujući hibrid koja ima tendenciju da preraste u polukonsolidovani autoritarni režim. Očigledno je da je za ovaj režim demokratija strana reč, a da njenu suštinu i vrednosti nikad nisu i neće razumeti, zaključio je narodni poslanik Dalibor Jekić u svom obraćanju javnosti i medijima.

Ekspertkinja Fridom hausa za Balkan Aleksandra Karpi izjavila je za Glas Amerike da je to najveći pad ove godine u celom regionu koji obuhvata 29 zemalja, od centralne Evrope pa sve do centralne Azije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari