Jelena Anasonović: Ko više želi da izađe na ulice i dobija pendreke zarad izbornih uslova 1Jelena Asanović Foto: Kristijan Balan

Jelena Anasonović, jedna od organizatorki i učesnica protesta „Jedna od pet miliona“ pita se ko želi da izađe na ulice i dobija pendreke u glavu zarad izbornih uslova.

Ona je na pitanje Danasa da li joj je čudno što deo opozicije ne stvara protestnu atmosferu iako je najavljivao pobunu ukoliko međustranački dijalog  o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta ne uspe, postavlja kontrapitanje ko bi naseo na još jedan poziv na odbranu građanskih prava i zašto se uopšte daju paušalne izjave bez pokrića da će biti protesta i građanske neposlušnosti ako se ne izdejstvuju fer izborni uslovi.

– Ko više želi da izađe na ulice, da dobija pendreke u glavu, da ga hapse, prate, da guta suzavac, a da opozicija maše brojkama i hvali se u Briselu kako ona organizuje proteste? Ko bi sad šetao zarad nekakvih izbornih uslova, kad niko mesecima nije govorio ni o zejtinu od skoro 180 dinara, ni o poskupljenju hleba, struje i goriva? Ko bi naseo na još jedan poziv na odbranu naših građanskih prava na ulici, kad vidimo da se “prava” opozicija među građane pojavljuju samo da bi se slikala sa istomišljenicima ili kad bira da li će štand da postavi na Vračaru ili Trgu Republike – pita Anasonović.

Prema njenim rečima, prosečan stanovnik Srbije, sve i da udiše zagađen vazduh i radi za 35.000 dinara, nije motivisan besomučnim pozivima na kojekakve akcije, otvaranjem afera bez epiloga, kojima se samo na par nedelja obezbede naslovne strane i gostovanja.

– A nakon što se afera medijski iscrpi, biva zaboravljena i koristi se kao sporadičan materijal za žvrljanje po zidovima i u izveštajima koje niko ne čita. Možda je zato pravo pitanje, zašto se uopšte daju paušalne izjave bez pokrića – da će biti protesta i građanske neposlušnosti ako se ne izdejstvuju fer izborni uslovi – da li da se opravda postojanje kakvog zalutalog lidera i osigura kontinum političkog delanja i prisutnosti na političkoj sceni ili da se obesmisli koncept protesta koji stranke ne organizuju i kontrolišu – zaključuje ona.

O tome zašto deo opozicije još ne zove na proteste iako je nazadovoljan napustio dijalog u petak, za naš list govorili su između ostalog vanredni profesor FPN Dušan Spasojević, politikolog Mladen Mrdalj i članica „Skupštine slobodne Srbije“ Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari