Jelena Đorđević: Nastavlja se šikana prema meni 1Foto: Južne vesti

Odbornica Jelena Đorđević, koja je nakon izjave da neće glasati za besplatno ustupanje Niškog aerodroma državi, dobila otkaz u niškoj Objedinjenoj naplati…

… sumnja da se „šikana“ prema njoj nastavlja kroz onemogućavanje da u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ostvari naknadu za nezaposlene, a zbog greške u njenom rešenju o otkazu, koju u ovom javnom komunalnom preduzeću ne žele da isprave. U Objedinjenoj naplati demantuju takve tvrdnje.

Đorđević u izjavi za Danas precizira da akt o prestanku njenog radnog odnosa „ima pogrešnu pravnu formu“, jer je naslovljen kao „rešenje o otkazu ugovora o radu“- koji se može dobiti iz brojnih razloga, a u samom aktu je navedeno da je donet po članu Zakona o radu koji reguliše isključivo prestanak radnog odnosa „istekom roka za koji je zasnovan“. Takva greška je razlog što su joj u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO) kazali da „ne može da dobije odgovarajuću šifru i odjavi obavezno zdravstveno osiguranje“, što je preduslov da u Nacionalnoj službi ostvari naknadu za nezaposlene. Bila je u Objedinjenoj naplati, insistirajući da se greška ispravi, ali oni to „nisu hteli da urade“.

– Ovo je nastavak šikane prema meni. Čak i ako je prilikom izrade rešenja na osnovu kojeg je prestao moj radni odnos reč o nestručnosti, a ne planskoj tendencioznosti, činjenica je da u Objedinjenoj naplati ne žele da isprave grešku i da ja zbog toga ne mogu da ostvarim zakonsko pravo na naknadu za nezaposlene. Pošto mi upravo ističe rok u kojem mogu da odjavim obavezno socijalno osiguranje, očigledno je da ću pravo na naknadu za nezaposlene osobe morati da ostvarim sudskim putem, kaže odbornica Đorđević. Ona je, inače, u Objedinjenoj naplati duže od godinu i po dana radila na određeno vreme, kao zamena za privremeno odsutne radnike.

Đorđević dodaje da, po njenim saznanjima, povratak na posao službenice Objedinjene naplate koju je poslednju zamenjivala, zbog čega je ona 30. aprila dobila otkaz – „fingiran“. Prema njenim izvorima, ta službenica se od 1. maja nije vratila na svoje radno mesto, odnosno „nije se ujutru upisivala da je došla na posao, što je obaveza svih radnika koji dolaze da rade“.

– Nadležni referenti „Objedinjena naplata“ nisu načinili grešku prilikom formulisanja ovog rešenja. Kako smo informisani, grešku su načinili referenti RFZO, koji su dodelili pogrešnu šifru okolnostima pod kojima je ugovorni odnos prestao. Na osnovu saznanja kojima raspolaže naša stručna služba, ova greška je ispravljena, a bivša zaposlena Đorđević obaveštena o tome. Ona je slobodna da zaštitu svojih prava ostvari na zakonom ustrojen način – navodi se u odgovoru Objedinjene naplate.

U Objedinjenoj naplati dodaju da je zbog „slučaja Đorđević“ inspekcija rada juče obavila nadzor nad poslovanjem ovog JKP, „pri čemu je omogućen uvid u svu relevantnu dokumentaciju“. O rezultatima nadzora nadležnog inspektora javnost će biti blagovremeno obaveštena, navodi se u odgovoru.

Đorđević je dobila otkaz 15-ak dana nakon što je saopštila da na budućoj sednici Skupštine grada neće glasati da se osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma „Konstantin Veliki“. Zbog takvog stava isključena je iz Jedinstvene Srbije, koja je deo vladajuće koalicije u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari