Jelena Milić se vakcinisala ruskom vakcinom 1

Jelena Milić, direktora Centra za evroatlantske studije, koja je u javnosti poznata kao zagovornica evroatlantskih integracija i ulaska Srbije u NATO, vakcinisala se juče ruskom vakcinom. O tome je obavestila javnost u opširnom saopštenju.

„Danas sam primila prvu dozu ruske vakcine sputnjik V (Gam-COVID-Vac). Upućujem iskrene čestitke svim nadležnim organima Republike Srbije na odlično organizovanom procesu vakcinacije, e-Upravi od zakazivanja do registracije zarad poziva na revakcinaciju, i ljubaznim medicinskim radnicima i timovima koji obavljaju važne druge poslove u ovom procesu. Strateška odluka naše države da još pre par godina krene u proces digitalizacije, pokazuje upravo sada tokom organizacije procesa vakcinacije, koliko je bila značajna i dobro realizovana“, navodi se u pisanoj izjavi Jelene Milić, koja se prenosi u saopštenju CEAS-a.

„Za sputnjik vakcinu sam se opredelila iz više razloga. Ugledni svetski časopisi objavili su da sputnjikova vakcina ima sve kvalitete kao i druge vakcine u opticaju, ali i prednosti koje druge nemaju. Velika zahvalnost ruskim naučnicima. Iskreno se nadam da će proces proizvodnje vakcine sputnjik V uskoro početi i u Srbiji. Ipak ključni motiv izbora vakcine sputnjik V je da iskažem poverenje u relevantne institucije RS, a pre svega Agenciju za lekove i medicinska sredstva koja je odobrila njenu upotrebu, kao što je odobrila i upotrebu ostalih vakcina protiv virusa kovid 19 koji su na raspolaganju našim građanima i da ih ohrabrim i pozovem da se i sami vakcinišu. Ta Agencija odobrila je i MMR vakcine koje su korištene protiv epidemije malih boginja pre par godina. Posebno naglašavamo da je opasno zarad ličnih ciljeva bez osnova diskreditovati relevantne lokalne i međunarodne agencije i tela zadužene za javno zdravlje poput naše Agencije ili Svetske zdravstvene organizacije, krijući podatke ili šireći teorije zavere da su pod nečijim posebnim uticajem ili pritiskom. Takve neodgovorne akcije mogu imati nesagledive posledice“, zaključuje Jelena Milić u opširnoj pisanoj izjavi, a prenosi CEAS.

Ona navodi i da naše „rukovodstvo zaslužuje da mu ukažemo poverenje i bezrezervnu podršku da proceni koje je to kompromisno rešenje oko novog statusa Kosova, koje će nam omogućiti dalje jačanje ekonomije, demokratije, vladavine prava i nastavka EU integracija“.

„Ta podrška treba da bude iznad ideoloških i političkih razlika, usmerena na jačanje zajedničke države Srbije da bi i ubuduće mogla spremno i humano da se nosi sa novim izazovima i pretnjama, imajući kredibilne partnere na različitim mestima, koji joj, a i ona njima mogu u tome pomoći. Ne zaboravimo da su češći izazovi i pretnje regionalnog i globalnog, a ne lokalnog karaktera.

Tako je dobro slušati i gledati da se o Srbiji, o svima nama, u pozitivnom tonu govori intenzivno ovih dana širom sveta. Bravo, Srbijo!“, poručuje Jelena Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari