Jens Stoltenberg: Prisustvo Kfora na Kosovu je ključ stabilnosti regiona 1 (BETAPHOTO/ Vlada Severne Makedonije)

Prisustvo NATO misije Kfora na Kosovu i dalje je ključno za stabilnost regiona, navodi se u godišnjem izveštaju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji pokriva sve aspekte rada Alijanse u prethodnoj godini.

“U 2023. godini Kfor je imao ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti na Kosovu, usred pojačanih tenzija i nestabilnosti na severu. Nakon nasilja u maju i septembru, saveznici su rasporedili oko 1.000 pripadnika u misiju, što je predstavljalo najveće povećanje vojnika u poslednjih deset godina”, navodi se u izveštaju, prenosi Juropijen Vestern Balkans.

Dodaje se da je povećanje broja vojnika omogućilo misiji da utrostruči broj patrola i učetvorostruči svoje prisustvo na severu.

U izveštaju se navodi i da NATO pruža podršku dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije.

“NATO ostaje posvećen podršci dijalogu Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija. Dijalog je primarna platforma za postizanje rešenja koje uvažava prava svih zajednica i izgradnju održivog mira, što je u interesu bezbednosti na Kosovu i stabilnosti čitavog regiona”, stoji u godišnjem izveštaju.

U izveštaju se spominje i pomoć NATO u izgradnji bezbednosnih kapaciteta na Kosovu, posebno logistici, medicinskoj pomoći i ljudskim resursima.

Ovo je verovatno poslednji godišnji izveštaj koji je predstavio Stoltenberg, jer se očekuje da će se uskoro, verovatno pre samita u Vašingtonu u julu, saveznici dogovoriti o imenovanju njegovog naslednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari