Jeremić ne izlazi na referendum, Gajić za izlazak 1foto: Narodna stranka

Povodom referenduma o promenama Ustava u delu o pravosuđu, zakazanom za 16. januar, većina onih koji se deklarišu kao desnica, izjasnili su se da treba učestvovati i da treba zaokružiti ne, i tako pokušati da većinska odluka bude protiv toga za šta su vladajuće stranke SNS i SPS. Izuzetak je zasad Narodna stranka Vuka Jeremića.

U Jeremićevoj stranci postoje neslaganja povodom tog pitanja, o čemu je on otvoreno govorio na stranačkom sastanku u ponedeljak 13. decembra u Kragujevcu.

Prema saopštenju Informativne službe Narodne stranke, Jeremić je naveo da se njegovo i mišljenje potpredsednika Miroslava Aleksića kosi sa onim koje zastupa funkcioner i advokat Vladimir Gajić.

Jeremić izjavio je u Kragujevcu da će se o izlasku na referendum o promenama Ustava Srbije raspravljati na stranačkoj skupštini, zakazanoj za 26. decembar

„Ja neću izaći na referendum 16. januara 2022. godine, ali dok god budem predsednik Narodne stranke postojaće puna sloboda izjašnjavanja po svim važnim pitanjima“, rekao je Jeremić, prema saopštenju Narodne stranke.

Jeremić je dodao da kakva god bila većina na skupštini stranke, svako će imati pravo da govori i da se zalaže za ono u šta veruje, jer je Narodna stranka istinski demokratska politička organizacija, koja „iznad svega veruje u slobodu pojedinca i celog naroda“.

„To što je neko ostao u manjini ne znači da bi trebalo da bude cenzurisan. Kao što to danas važi u stranci, sutra će važiti i u državi, kada je bude vodila Narodna stranka, a vodiće je“, rekao je Jeremić.

On je dodao da je odluka o referendumu mogla da bude doneta i na današnjoj sednici Predsedništva Narodne stranke, održanoj pre skupštine kragujevačkog odbora, ali da je odlučeno da se o tom važnom pitanju raspravlja na stranačkoj skupštini, koje je naviše telo stranke.

„U stranci postoje čvrsta mišljenja po tom pitanju. Vladimir Gajić, kao predsednik Pravnog saveta, ima dosta čvrst stav da bi trebalo izaći na referendum i glasati protiv režimskog pokušaja da pravno zakuca partijsku državu. Ima i suprotnih mišljenja, uključujući i prvog potpredsednika Miroslava Aleksića i moje, koje verujem da je većinsko“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da Narodna stranka veruje u vladavinu prava i „poredak suprotan onom koji je uspostavio SNS“ i citirao reči Viktora Igoa da „nema te sile koja može zaustaviti ideju kada joj dođe vreme“, prenosi se u saopštenju.

Podsetimo, Narodna stranka je krajem novembra, na zajedničkoj pres konferenciji, objavila da na izbore 2022. ide sa grupacijom oko SSP Dragana Đilasa, a ta grupacija smatra da je referendum nepostojeći, jer ga je raspisala nelegitimna Skupština, izabrana nakon što je nekadašnji Savez za Srbiju, u kome su bile i NS i SSP bojkotovao izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari