Jeremić: Posledice “Šolc-Makronovog” plana su Velika Albanija, jače gaženje demokratije i iskopavanje litijuma u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi Srbija, ako predsednik Aleksandar Vučić potpiše „francusko-nemački“ plan za Kosovo i Metohiju, kao „nagradu“ dobila stvaranje Velike Albanije, još jače gušenje sloboda i demokratije i iskopavanje litijuma, saopštila je ta stranka.

„Uz sve to, za par godina usledilo bi i plan ’Šolc-Markon 2’ o rešavanju ‘otvorenog pitanja Bosne i Hercegovine’, odnosno o ukidanju autonomije Republike Srpske. U međuvremenu, u Srbiji bi na vlasti ostao Vučić, koji bi ubacio u petu brzinu i gazio nas još jače nego do sada, uz podršku Zapada“, rekao je Jeremić na izbornoj skupštini Opštinskog odbora Narodne stranke Savski venac.

„Protiv takve propasti boriću se svom snagom i svim sredstvima dok sam živ. Potpisivanje bi značilo da je Srbija odustala od tapije na Kosovo i Metohiju, koja nam je ostala uprkos bombardovanju i vojnoj kapitulaciji 1999. godine. Ta tapija nije oduzeta čak ni vojno poraženom režimu Slobodana Miloševića u kojem je Vučić bio ministar“, dodao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je podsetio da je Evropski parlament nedavno odlučio da se po ubrzanoj proceduri izdaju sve dozvole za strateške materijale, među kojima je i litijum.

„Litijuma na evropskom kontinentu u velikoj količini ima na tri mesta – u Nemačkoj, Češkoj i Srbiji. Sada bi, za početak, da kopaju u Srbiji, kako bi testirali koliko je sve to otrovno i da li nekako može da se zaštiti životna sredina, pre nego što eventualno počnu da kopaju u Češkoj i Nemačkoj. Njima je za to potreban podanički režim u Srbiji, kojeg će hvaliti i davati mu medalje za hrabrost. Vučić im je idealan partner za takvu operaciju“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se zalaže za evropsku budućnost Srbije i da bi svi koji žele da dožive tu budućnost morali da se odlučno suprotstave „Šolc-Makronovom“ planu, jer on vodi u nove sukobe i nestabilnost, a ne u evropsku budućnost.

Predsednik Narodne stranke je rekao da bi potpisivanje tog plana neizbežno vodilo stvaranju Velike Albanije, odnosno ujedinjenju Albanije i samoproglašenog „Kosova“, i da bi tako stvorena država imala pretenzije za dalje širenje na teritorije Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, pa i Grčke.

„Time bismo budućim generacijama ostavili nove nestabilnosti i sukobe na Balkanu. Stvaranje Velike Albanije bi značilo da srpska verska i kulturna baština za pet do deset godina više ne bi bila srpska, jer bi naši manastiri potpali pod nadležnost Albanske pravoslavne crkve. Naša je dužnost da to sprečimo“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je „jedini način na koji bi možda moglo da se spreči“ potpisivanje „Šolc-Makronovog“ plana referendum na kojem bi se građani izjasnili o tom sporazumu.

„Vlast ne bi mogla da pokrade rezultate referenduma jer je situacija jasna – protiv je između 85 i 90 odsto građana“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka zato pokrenula akciju prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma.

„Ako skupimo dovoljno potpisa, onda više nema rasprave u skupštini da li da se referendum raspiše ili ne, već bi skupština po zakonu morala da ga raspiše“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.