Jeremić: Potpisivanje „francusko-nemačkog“ sporazuma generacijski udaljava Srbiju od EU 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma o Kosovu i Metohiji generacijski unazadilo Srbiju na evropskom putu, jer bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić „dobio od Zapada apsolutno odrešene ruke“ za svoju nedemokratsku vladavinu, kakvu je sprovodio i prethodnih 11 godina.

„Ko god želi da doživi evropsku budućnost Srbije trebalo bi da svim srcem, iz sveg glasa, rukama i nogama, bude protiv potpisivanja ovog sporazuma. Procesi koji su u toku poslednjih 10 godina udaljavaju Srbiju od EU, a potpisivanje ovog sporazuma bi te procese značajno ubrzalo”, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

„Ako Vučić ili neko u njegovo ime ovo potpiše, on bi preko noći postao heroj u Briselu, Vašingtonu, Berlinu, Parizu… Dobio bi tretman sličan onom koji u tim prestonicama ima predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi Vučić tada bio slavljen i „nagrađen ordenima, počev od francuske Legije časti pa nadalje”.

„Ako bi postao heroj Zapada, tada bi s punim kredibilitetom mogao da kaže ’uradio sam vam ono što niko nije verovao da će neko iz Srbije uraditi, a sada vam kažem hajde da završimo i ’nefunkcionanost’ Bosne i Hercegovine’. Poverovali bi mu, a on bi tražio recimo pet godina da to uradi, ali da ga ne opterećuju sa ’sitinicama’ poput slobode medija ili vladavine prava“, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Vučić se, nakon što bi dobio Legiju časti i „nakon što bi mu (predsednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen u Beogradu čestitala zbog ’istorijskog koraka’“, sigurno ne bi probudio i odlučio da se promeni i uvede demokratiju, nego bi nastavio da vlada kao i do sada.

Predsednik Narodne stranke je istakao da je Srbija danas „na ivici ambisa i na korak od nacionalne katastrofe“ i sleda događaja koji bi imao „nesagledive posledice po mir i stabilnost u regionu“, kao i na društvene okolnosti u Srbiji na duži niz godina.

„Zato pozivam sve proevropski orijentisane građane, sve evroskeptike, kao i sve koji nemaju određen stav o Evropi ili Rusiji, da zarad budućnosti svoje dece, mira i stabilnosti, i očuvanja dostojanstva zajednički stanemo u zid otpora potpisivanju ovog katastrofalnog sporazuma, kako ne bismo do kraja života živeli sa pečatom srama“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Predsedništvo Narodne stranke donelo jednoglasnu odluku da od danas prioritet u delovanju stranke bude „sprečavanje katastrofe i veleizdaje“, kao i da „suspenduje sve političke razlike i pruži ruku svima koji se bore protiv potpisivanja papira koji bi ostavio tragične posledice na generacije koje su pred nama“.

„Otvoreni smo za saradnju sa svim političkim organizacijama kojima je cilj sprečavanje takvog scenarija. Priključili smo se inicijativi za sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, a pored institucionalnih koraka, potrebno je pozabaviti se i vaninstitucionalnim vidovima pružanja otpora“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da u narednim danima i nedeljama očekuje protest protiv potpisivanja francusko-nemačkog sporazuma o Kosovu.

Predsednik Narodne stranke je naveo da bi potpisivanje sporazuma značilo ulazak tzv. Kosova u UN i potom stvaranje Velike Albanije, jer ne postoji nijedan međunarodni mehanizam kojim je moguće sprečiti ujedinjenje dve punopravne članice UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari