Jeremić: Skloniti temu članstva Prištine u UN i vratiti državu Srbiju na sever Kosova i Metohije 1Vuk Jeremić: Foto: FoNet/ Milica Vučkovi

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Srbija trebalo da „izbaci loptu iz svog šesnaesterca“ sklanjanjem teme članstva samoproglašenog Kosova u UN, i da istovremeno tiho, ali čvrsto i nepokolebljivo, pristupi vraćanju državnih nadležnosti na sever Kosova i Metohije koje je „režim Aleksandra Vučića ukinuo Briselskim sporazumom“.

„Vlast u Beogradu, međutim, radi potpuno suprotno, jer u javnosti nastupa sa pompeznom retorikom, dok za pregovaračkim stolom igra previše popustljivo pred međunarodnim izaslanicima“, rekao je Jeremić Radio-televiziji Vojvodine, saopšteno je iz Narodne stranke.

Jeremić je istakao da Srbija drži u svojim rukama ključ za članstvo Prištine u UN, što je „jedino pitanje o kojem Zapad sada ozbiljno pregovara sa Beogradom“, i da to može da skloni sa pregovaračkog stola tako što bi Vučić uputio pisma predsednicima Rusije i Kine sa zahtevom da Moskva i Peking ulože veto ako to pitanje ikada dođe na dnevni red Saveta bezbednosti UN.

„Tada bi pozicija Rusije i Kine umesto ’uradićemo ono što od nas traži Beograd’ postala ’uložićemo veto’ i to više ne bi bila tema. To bi u prvom trenutku izazvalo ljutite reakcije na Zapadu, ali bi ta ljutnja prošla. Članstvo Prištine u UN se nalazi i u ‘nemačko-francuskom’ predlogu, vređanje je inteligencije reći da se to ne traži od Srbije“, dodao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je predsednik vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti glavni krivac za tenzije na Kosovu i Metohiji i težak položaj u kojem se nalaze Srbi i monaštvo Srpske pravoslavne crkve.

Jeremić je rekao da je bespredmetno istovremeno pominjati zahtev za povratak srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i u istom dahu reći da „znamo da to neće biti prihvaćeno“, jer se time šalje poruka da taj zahtev nije ozbiljan.

Upitan o barikadama koje su Srbi postavili na Kosovu i Metohiji, Jeremić je odgovorio da ne bi bilo primereno „ništa osim solidarnosti sa našim sunarodnicima“.

Jeremić je istakao da je u toku proces deglobalizacije i da mnoge velike firme izmeštaju proizvodnju iz Kine zato što misle da je „Tajvan sledeća Ukrajina“, i da bi Srbija mogla da iskoristi tu situaciju, ali se Vučić opredelio za projekte poput „Beograda na vodi“ i privlačenje investitora koji proizvode automobilske gume i kablove.

„Proizvodnja softvera je prilika za državu poput Srbije, koja je na obodu EU, jer 10 ljudi može da za godinu dana napravi softver vredan milijardu dolara, a ako oni plate porez od 350 miliona dolara, to je više nego što plaćaju svi proizvođači guma i kablova u Srbiji“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je razgovarao sa vlasnicima jedinog rudnika litijuma u SAD, koji se nalazi usred pustinje u Nevadi.

„Oni ne misle da će biti otvoreni novi rudnici litijuma u Americi upravo zbog zabrinutosti za zaštitu životne sredine. Najveće rezerve litijuma u Evropi su u Nemačkoj, a tamo se ne kopa litijum, iako su im potrebne ogromne količine zbog proizvodnje automobila sa litijumskim baterijama“, rekao je Jeremić, i dodao da “Srbija nipošto ne bi smela da dozvoli bilo kakvu eksploataciju litijuma na svojoj teritoriji u doglednoj budućnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari