Jeremić: Uvođenje Državnog revizorskog suda za presude za proneveru državnog novca 1foto FoNet Aleksandar Barda

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je danas da je jedna od tačaka programa te stranke uvođenje Državnog revizorskog suda pri Specijalnom sudu i da bi taj sud morao u roku od godinu dana da donosi presude za proneveru državnog novca.

„To bi dosta pomoglo borbi protiv korupcije jer inače optužbe za korupciju završavaju negde u meandrima srpskog pravosuđa, traju godinama, i mnogi se nikada i ne završe“, rekao je Jeremić u intervjuu za Blumberg Adria.

Jeremić je ocenio da je najvažnija tačka ekonomskog programa te stranke suzbijanje korupcije, jer to čini 90 odsto svakog uspešnog ekonomskog programa, a preostalih 10 odsto može da bude liberalna, socijalna ili neka druga „strateška priča“.

„Nakon obračuna s korupcijom neophodno je povratiti suverenitet nad finansijskim sektorom u Srbiji, jer ko kontroliše finansije, taj kontroliše zemlju. Mi danas imamo isključivo strane banke u Srbiji. Dakle, potrebno je za početak osnovati Državnu razvojnu banku, koja bi se koncentrisala na domaću privredu i pomogla da se formiraju domaće, srpske banke“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao i da se mora suzbiti inflacija, jer to je nešto što „ubija građane“.

„Jedan od prvih koraka za suzbijanje inflacije je smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice sa deset odsto na jedan odsto. Druga stvar je ograničiti marže trgovinskim lancima. Treća stvar je ukidanje akciza na struju i značajno smanjenje akcize na gorivo. Struja i gorivo su dva inputa koji posle imaju efekte sve drugo u smislu rasta cena“, rekao je Jeremić.

Upitan o poreskoj politici, Jeremić je ocenio da bi hitno trebalo smanjiti poreze malim i srednjim domaćim preduzećima, jer danas je domaći privrednik zagušen ogromnim opterećenjima, porezima i doprinosima, koja mu onemogućavaju da radi posao i raste.

„To je jedan od glavnih razloga zašto imamo toliko veliku sivu ekonomiju. Trebalo bi uvesti i porez na luksuz jer mi imamo toliki broj novih skupih automobila, imamo ljude koji su vlasnici jahti, čak i aviona. Nije adekvatno oporezovan taj deo luksuznog prostora koji uživa samo jedan broj građana Srbije, a treba i izmeniti poresku politiku u smislu kladionica i igara na sreću“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže za zabranu prodaje Telekoma i EPS-a i drugih javnih preduzeća, kao i za departizaciju i profesionalizaciju javnih preduzeća, jer se bez toga ništa ne može postići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari