Jeremić: Vučić planira izazivanje nemira na severu Kosova 1Foto: EPA/ PETER FOLEY

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predsednik SNS-a Aleksandar Vučić planira da u narednih nekoliko meseci izazove nemire na severu Kosova i Metohije kako bi sporazum sa Prištinom koji podrazumeva članstvo Kosova u UN bio doživljen kao olakšanje.

„Taj recept smo već videli – zategni, potom podmetni požar, pa ga ugasi i predstavi to rešenje kao Bogom dano. Tako Vučić misli da dođe do ‘istorijskog sporazuma’“, rekao je Jeremić na osnivačkoj skupštini Opštinskog odbora Narodne stranke Voždovac, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Jeremić je naveo da je u sklopu priprema vlasti za kreiranje režiranih nemira za potpredsednika Srpske liste postavljen ozloglašeni Milan Radoičić, čovek koji upravlja kriminalnim delatnostima na severu Kosova u „potpunoj sprezi sa vlašću u Beogradu i uz njenu punu podršku“.

„Pokušaće da izazovu nemire da bi se narod uplašio od novog rata. Ti nemiri bi trebalo da dovedu javno mnjenje Srbije u stanje svesti u kojem će bilo kakav dogovor, pa i pristanak Srbije na članstvo Kosova u UN, delovati kao olakšanje, jer smo izbegli najgore“, rekao je Jeremić i istakao da Vučić i „vladajuća klika“ tako planiraju da prodaju narodu ono što će svi udžbenici istorije sasvim sigurno kvalifikovati kao veleizdaju.

„Moramo da ga sprečimo u tome i na nama je velika odgovornost. Naprednjački režim Srbiju drži u stanju de fakto okupacije“, rekao je Jeremić i dodao da Vučić planira da sukcesivnim ustupcima, koji su direktno protiv nacionalnih interesa, kupuje međunarodnu podršku za nastavak sprovođenja „banditske represije“ u Srbiji.

„Međunarodna zajednica ne kritikuje način na koji Vučić vlada Srbijom, jer očekuje od njega da do kraja ove godine završi problem Kosova, a on planira da na osnovu toga obezbedi njihovu podršku za narednih nekoliko godina na vlasti“, rekao je Jeremić. Predsednik Narodne stranke je naveo da će Vučić, ako mu se dozvoli da proda Kosovo, ponuditi da razvlasti Republiku Srpsku u zamenu za podršku opstanku na vlasti još nekoliko godina, a potom da na isti način i uvede Srbiju u NATO.

„Paralelno s tim, u Srbiji se događa ubrzana kriminalizacija društva, odnosno srastanje države i organizovanog kriminala. Ako dopustimo da se taj proces okonča, vlast će biti decenijama nesmenjiva – kao u Crnoj Gori. To moramo zaustaviti“, rekao je Jere

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari