Jeremić: Vučić u UN svesno propustio da kaže da se Srbija protivi članstvu Prištine u UN 1 EPA/PETER FOLEY

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas u Njujorku da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom govoru na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija „svesno propustio“ da kaže da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo samoproglašenog “Kosova” u UN.

„Ne znam zašto je to prećutao, i da li je to slanje signala Prištini i zapadnim partnerima da je Srbija spremna da o tome razgovara. Ako je to slučaj, onda je to prilično rizičan potez, i nikoga ne bi trebalo da čudi to što zahtevi da se Srbija složi sa članstvom Prištine u UN postaju sve jači i glasniji“, rekao je Jeremić.

„Dobro znamo da se u diplomatskim krugovima o tome intenzivno razgovara i na sto predsednika Srbije dolaze razni dokumenti koji eksplicitno predviđaju članstvo Prištine u UN“, dodao je predsednik Narodne stranke.

Jeremić u Njujorku prisustvuje godišnjem zasedanju kao bivši predsednik Generalne skupštine UN.

On je naveo da je Vučić pročitao napisani govor, što znači da je sa namerom izostavio da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo samoproglašenog “Kosova” u UN.

„To je jedina stvar o kojoj se u UN govori ovih dana u vezi sa Vučićevim obraćanjem“, rekao je Jeremić, i dodao da su svi koji se bave Balkanom uočili šta je Vučić izostavio da kaže u svom govoru.

Jeremić je objasnio da se u govorima predsednika država u okviru generalne debate u UN „pažljivo meri svaka izgovorena reč, ali i svaka neizgovorena reč“.

„Smatra se kao važna poruka kada se nešto prećuti“, rekao je.

Predsednik Narodne stranke je istakao da je Srbija, nažalost, propustila da prisustvuje samitu koji je prethodio otvaranju Generalne skupštine UN, čije je tema bila obrazovanje u 21. veku.

„Mnogi predsednici država su govorili o važnosti obrazovanja kao o jedom od ciljeva održivog razvoja, a Srbija je svojim odsustvom pokazala da joj obrazovanje nije prioritet, što je za žaljenje“, rekao je Jeremić.

Takođe je naveo da je većina članica UN izabrala da na zasedanju Generalne skupštine ne govori o ratu u Ukrajini, što reflektuje drugačiju realnost sa kojom živi većina država sveta.

„Predstavnicima evropskih država, odnosno država evroatlantskog prostora, to jeste bila glavna tema. Rusko-ukrajinski sukob je dominirao u narativu država koje su u taj konflikt uključene, na ovaj ili onaj način“, rekao je Jeremić.

„Za veliku većinu država, međutim, problemi su i dalje siromaštvo i posledice klimatskih promena. Trećina Pakistana je pod vodom i tamo se dogodila humanitarna katastrofa“, dodao je on.

Jeremić je naveo da se raspravljalo i o budućnosti međunarodnog svetskog poretka i o tome koja bi arhitektura mogla na bolji način da reflektuje prioritete čovečanstva nego što su to Ujedinjene nacije, koje se zasnivaju na Povelji iz 1945. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari