Jeremić za Sputnjik: Vojna neutralnost ključna za budućnost Srbije, uvesti savremeni vojni rok 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da je neutralnost Srbije, vojna i politička, jedna od ključnih tačaka programa koji lista te stranke „Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ kandiduje na izborima.

„Vojna neutralnost je ključna, ali nju bi trebalo učiniti održivom. To podrazumeva uvođenje savremenog vojnog roka, po uzoru na vojno neutralne evropske države kao što su Švajcarska ili Austrija“, rekao je Jeremić u intervjuu za Sputnjik Srbija.

Jeremić je dodao da „ne postoji nijedna vojno neutralna država na svetu koja nema služenje vojnog roka, uređeno na savremen način“, prenela je NS.

„Politička neutralnost u odnosu na sukobe velikih sila u 21. veku je takođe od velikog značaja. NS s tim u vezi predlaže da se u narodnoj skupštini usvoji odluka da Srbija ne može podržavati uvođenje sankcija bilo kome na svetu, osim sankcija koje usvoji Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, istakao je da je NS „od početka bila protiv uvođenja sankcija Rusiji“ i da se kao neutemeljena pokazala bojazan onih koji su brinuli da će se neuvođenje sankcija Rusiji negativno odraziti na ekonomsku sliku Srbije.

„Neuvođenje sankcija Rusiji je bila neka vrsta do sada uspešno sprovođene diplomatske taktike, ali neuvođenje sankcija bilo kome na svetu trebalo bi da postane diplomatska strategija“, naveo je Jeremić.

Istakao je da bi „neutralnost na duže staze predstavljala rasterećenje za Srbiju, koja bi svakako bila bezbednija država ako ne bi učestvovala u ratovima drugih“.

Jeremić je rekao da će NS, ako je u situaciji da utiče na vlast posle izbora, biti rukovođena jasnom vizijom neutralnosti i „da nam je očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije prioritet, te da onda aktivno nastupamo s tim u vezi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari