vuk jeremićfoto FoNet/NS

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je članstvo Srbije u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP) jedino što se može postići u budućnosti i jedino što joj se u realnosti i nudi, kao i da je „potpuno neizvodljivo“ da Srbija uđe u EU u doglednoj budućnosti.

Jeremić u intervjuu za Sputnjik Srbija, kako prenosi u saopštenju Narodna stranka, naveo:

„Od Srbije se, međutim, u ovom trenutku traži da još neko vreme nastavi da gaji iluziju da ide ka članstvu u EU, odnosno da i mi i Evropa glumimo da idemo ka članstvu, a da cena za to bude da Srbija prizna samoproglašeno ’Kosovo’ kao nezavisnu državu. Zato je neophodno odbaciti ’francusko-nemački’ plan za nezavisnost Kosova i Metohije“.

„Ponuda EU bi bila neprihvatljiva čak i da nam stvarno nude članstvo, a kamoli ovo pretvaranje. Evropskim partnerima je potrebno reći da je njihova ponuda neprihvatljiva i da bi saradnja trebalo da se nastavi pre svega u oblasti ekonomije, kao i da je Srbija spremna da nastavi sa unutrašnjim reforma ugledajući se na savremene evropske države“, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da bi Srbija trebalo da redefiniše svoje odnose sa EU, tako da i formalno počne ta teži članstvu u EEP, koje podrazumeva sve što i članstvo u EU osim usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom unije, koje bi značilo da Srbija mora uvede sankcije Rusiji.

„To je ozbiljan i racionalan put. To je politika koju nudimo ne samo na izborima raspisanim za 17. decembar, već za deceniju koja je pred nama, kadri da je sprovedemo u delo uz svu diplomatsku kompetentnost koja to zahteva“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je „uslov održivosti za Srbiju“ da u spoljnoj politici više ne čini kompromise na svoju štetu.

„Mora se jasno i odlučno odbaciti ’francusko-nemački’ plan i zabraniti iskopavanje litijuma u Srbiji i oko toga ne može biti kompromisa“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari