Jerkov: SDSM branio izbornu volju građana 1

DS i SDSM su sestrinske socijaldemokratske sttranke, obe članice Partije evropskih socijalista (PES), koje pored ideoloških vrednosti dele i dugogodišnju borbu za demokratiju u svojim zemljama i stabilnost u regionu…

… kaže za Danas Aleksandra Jerkov, internacionalna sekretarka Demokratske stranke, koja je proteklog vikenda bila u delegaciji demokrata koja je učestvovala na kongresu makedonskih socijaldemokrata Zorana Zaeva, održanom nakon izborne pobede ove stranke. Na skupu u Skoplju izabrano je stranačko rukovodstvo, a u delegaciji DS pored Jerkov, bili su i narodni poslanici Maja Videnović i Radoslav Milojičić.

Aleksandra Jerkov konstatuje da je SDSM „nakon izbora branio izbornu volju građana, a mi od samog početka smatramo da je apsolutno neophodno da se omogući parlamentarnoj većini da formira vladu u skladu sa Ustavom i zakonima, a da je u zemlji i regionu neophodno odbraniti mir“.

– To je za nas makedonski scenario i drago nam je da je pobedio. Boravili smo na kongresu SDSM na poziv Zorana Zaeva, a posetu smo iskoristili da se sretnemo i sa ostalim kolegama iz socijaldemokratskih stranaka Evrope i regiona, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, objašnjava naša sagovornica.

Podsetimo, na liniji Zaev – zvanični Beograd bile su proteklih meseci primetne „verbalne varnice“, a prošle sedmice je obelodanjeno da je pripadnik BIA Goran Živaljević ušao u Sobranje, u noći kada su tu upali demonstranti, ali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da Živaljević takvim potezom nije prekršio diplomatske protokole.

Proteklog vikenda objavljeno je i da je novinar i poslanik srpskog parlamenta Miroslav Lazanski sa pripadnikom srpske tajne službe sprovodio medijsku propagandu u Makedoniji u korist bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ruske politike. Takve tvrdnje bazirane su na prisluškivanim razgovorima i ostalim podacima procurelih iz istrage makedonske tajne policije u koje su imali uvid novinari KRIK, TV Nova i OCCRP. S druge strane, Lazanski je za KRIK kazao da je u Makedonski „samo radio novinarski posao“.

Šef diplomatije Ivica Dačić je juče upitan o navodima štampe da je poslanik SNS Lazanski bio u kontaktu sa pripadnikom BIA u Ambasadi Srbije u Skoplju Živaljevićem kako bi sprovodio propagandu, rekao da je čuo o tome, ali da nije detaljno upoznat, prenosi FoNet.

Dačić je, govoreći o celom slučaju sa Živaljevićem u Sobranju, rekao da je ambasadorka Srbije u Skoplju bila na razgovoru u Ministarstvu inostranih poslova Makedonije, da je razgovor bio konkretan, bez pominjanja preduzimanja bilo kakvih mera.

Iz razloga korektnosti, dodao je on, ne bih da govorim o detaljima, ali o tome šta je radio Živaljević, on je pripadnik BIA, iako je sada formalno u Ambasadi, o svom kretanju, šta je radio, razgovarao, obaveštava svog oficira za vezu u makedonskoj vladi. Ovde je zanimljiva neka druga stvar, kako su neki mediji pisali, a u svom izveštaju naveo i naš zvanični predstavnik, u Sobranju su na istom mestu bili i predstavnici drugih službi, velikih, prekookeanskih i evropskih, a ne vidim da su njihovi ambasadori pozivani, da ih neko pita šta su tamo radili, ukazao je Dačić. Ne može da vam smeta srpski predstavnik, a ne smeta, američki, nemački, francuski i drugi. Mi ćemo se truditi da imamo dobre odnose sa susedima. Sto puta sam rekao, kako oni prema nama, tako i mi prema njima, zaključio je Dačić, prenosi FoNet.

Pajtić: Strah od „virusa demokratizacije“

Bivši lider Demokratske stranke Bojan Pajtić, komentarišući to što srpski zvaničnici često pominju makedonski scenario“, kaže da se vlast u našoj zemlji histerično plaši da bi „virus demokratizacije“ mogao da se proširi sa Makedonije na Srbiju.

– Njihov problem sa Zoranom Zaevim ogleda se u tome što je njegov dolazak na vlast očiti primer da čak i diktaturi dođe kraj. Ponašanje pojedinih srpskih zvaničnika prema novoj vlasti u Makedoniji pokazuje da je stepen njihove neodgovornosti prema interesima države Srbije isti kao i devedesetih godina, kada su nas svađali sa celim svetom – smatra Pajtić. M. D. M.

Taleski: Beograd da povuče oficira BIA iz Skoplja

Makedonski analitičar Dane Taleski kaže za Danas da informacije koje su izneli KRIR i TV Nova, kao i ulazak oficira BIA u parlament „bacaju novo svetlo na odnose Makedonije i Srbije“.

– Meni nije jasna srpska pozicija. Šta je interes Srbije? Da li da ima prijateljske odnose, političku i institucionalno dobro saradnju, na temelju odličnih trgovskih i ekonomskih odnosa, i bliskog prijateljstva sa Makedonijom, ili da podržava geopolitičke interese koji su negativni za evroatlantske integracije, širenje propagande i pomaganje u destabilizaciji suseda, što je produktivno čak i za stabilnost Srbije? Da li je politika Srbije autonomna i služi njenim interesima, recimo, jačanju regionalne saradnje i negovanju dobrosusedskih odnosa, ili da radi za tuđe geostrateške interese, kako bi situacija u regionu bila puna tenzija i onemogućavala bližu regionalnu saradnju, ističe naš sagovornik.

Taleski ocenjuje da je „krajnje problematično i skandalozno“ to što je oficir BIA ušao u parlament kada je bilo nasilje, kao i to što „jedan poslanik bio uključen u propagandu koja štiti bivšu kriminalizovanu vlast i podriva kredibilitet evroatlantskih integracija“.

– Ovi postupci prelaze granicu retorike, senzacionalizma ili nacionalizma, i imaju direktan negativan uticaj na poverenje i političku saradnju. Najmanje što mogu institucije Srbije da učine jeste da povuku oficira BIA, koji je jasno prekršio sve diplomatske norme, da se izvine za njegov postupak i pokušaju da izgrade dobru institucionalnu saradnju na osnovu naših zajedničkih i konvergentnih interesa, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari