Ješić: Vučić ima problem sa ljudima u svojim redovima koji su eksponenti ruske politike 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Član Demokratske stranke i bivši potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić izjavio je da je apsolutna tragedija ako u 21. veku dozvolimo da budemo „rupa na mapi Evrope“. On je istakao da se dopunjenim izveštajem Evropskog parlamenta o Srbiji decidno zahteva – ili ćete uvesti sankcije Rusiji zbog argesije na slobodnu i demokratsku zemlju, ili ćete biti deo van Evrope.

„To znači gubitak desetina, stotina miliona evra pomoći, to znači prestanak trgovine, to znači povlačenje evropskih firmi koje zapošljavaju najveći broj radnika u Srbiji, to znači kolaps domaće privrede… I taj deo Vučić razume, taj deo gde je on shvatio da se preigrao, da glumi druga Tita, došao je na naplatu sada i mislim da ćemo, podvijenog repa, vrlo osramoćeni otići tamo gde nam je mesto – a to je EU“, rekao je Ješić za N1.

On je u emisiji „Iza vesti“ rekao i da ga ne brine reakcija javnog mnjenja koje je inače više naklonjeno Rusiji na odluku da joj Srbija uvede sankcije, jer kako kaže, ono u Srbiji i ne postoji. „Vučić kada uveče pozove pet nacionalnih televizija svi će ujutru pričati proevropsku politiku, tu straha nemamo“, rekao je Ješić.

Ocenio je da nije bitno javno mnjenje kada Vučić ima apsolutnu vlast, a glasači „pamte kao amebe“, svuda, a kamoli u Srbiji.

Vučić, kako kaže, ima drugi problem:

„On ima problem sa ljudima u svojim redovima koji su eksponenti ruske politike, kao i sa radikalnim huliganskim narko kartelima kojima je on bio kapo – to su oni koji prete da će da sruše stadion, ali se oni rešavaju lako – jednom policijskom akcijom“.

Ješić je ocenio i da je stav da će sankcije Rusiji napraviti ekonomski problem Srbiji „najgluplja stvar na svetu“. Ukazuje da mi jesmo energetski vezani za Rusiju, ali da ćemo, kako ostale evropske zemlje budu rešavale taj problem, tako i mi proći. „U našoj trgovinskoj razmeni smo u suficitu“, naglasio je on i dodao da samo treba još rešiti kako našim poljoprivrednicima, koji u Rusiju izvezu voća u vrednosti 220 miliona evra, da damo subvencije da nađu nova tržišta. „Sve ostalo nije tema za nas“, rekao je član DS.

„Vučić srcem uz Rusiju, ali…“

Istakao je i da smatra da je Vučić „srcem uz Rusiju i neke Kine“, a da sa druge strane ekonomski živimo isključivo trgovinom sa EU.

„Vučić ima taj problem u glavi, on jeste radikal, ne zaboravite Žirinovskog kog su vodili po Srbiji i razne cirkuske lude nekoliko desetina godina unazad, ali on ipak ima odgovornost prema zemlji“, rekao je Ješić i dodao:

„Situacija da budemo brzo odsečeni od evropskih integracija garantuje skidanje sa Šengen liste, to znači da će se povući desetine i desetine kompanija koje zapošljavaju u Srbiji“.

Ješić je rekao i da se opozicija i javno mnjenje 10 godina bavi Vučićem, a da on „ustane ujutru i misli jedno, do podne drugo, a do uveče treće“.

Imamo jasnu situaciju koja je crno – bela, dolazi nam zid jako blizu, a vozimo 200 na sat ka njemu…Ja sam potpuno uveren i držim da Vučić nije iracionalnan čovek, a u međuvremenu je izgubio i svaku svoju ideologiju, tako da traži način kako da se izvuče iz odnosa sa Rusijom, a odgovor mora dati brzo, kaže član DS-a.

„Stojim na stanovištu da su se okolnosti promenile u smislu spoljne politike koju vodi Aleksandar Vučić, a koju je u nekom trenutku vodio i Boris Tadić – a to je politika dve, tri stolice koja je nerazumna. Ova zemlja ima samo jedno opredeljenje, a to je EU – geografski, ekonomski, politički…“, istakao je Ješić.

Naglasio je da se promenila politika EU jer više nema Angele Merkel, a Ukrajina je kamen temeljac koji je promenio sve međunarodne odnose. „Jasno je da ceo svet stoji sa jedne strane, a sa druge Belorusija i Rusija koja je agresor na nezavisnu zemlju, a mi smo tu dozvolili sebi da ostanemo nigde, a to gde smo nigde je nesnalaženje u politici“, kaže.

„Đilas pretrpeo neviđenu medijsku torturu, toplog zeca koji traje godinama“

Ješić je komentarisao i navodni tajni izveštaj evropskih obaveštajaca prema kojem Vučić odlaže formiranje vlade, da bi odložio i uvođenje sankcija Rusiji, a da će kao izgovor iskoristiti i prorusku opoziciju. U izveštaju se navodi i da je Dragan „Đilas trojanski konj srpske opozicije i da sarađuje sa Vučićem“.

Član DS kaže da taj izveštaj nije video već samo reakcije na njega, ali da ako tako izgleda izveštaj obaveštajnih agencija EU „imamo problem sa agencijama EU“.

On kaže da argument za prvi problem ne stoji jer u EU znaju da je Vučić jedini koji donosi odluke, da su parlement i institucije u Srbiji uništene i da zato taj izgovor ne postoji. „Da ima jake institucije, mogao bi da se skriva iza njih, ali on nema nikoga“, kaže.

O navodima o Draganu Đilasu kaže da lidera SSP poznaje i da zna da je on“ pretrpeo neviđenu medijsku torturu, toplog zeca koji traje godinama“.

Na pitanje kako je onda tako lako oprostio, Ješić kaže da „ako se bavite politikom morate oprostiti“.

„Ako se bavite politikom, u jednom trenutku morate razgovarati“, rekao je Ješić.

On je ocenio da Đilas ima drugi problem.

„Čovek koji vodi najveći opozicioni blok morao je da razgovara sa vlašću, ali morao je i da objasni biračima zašto je bio tamo i šta se pričalo sa Vučićem. Posle dva meseca meni to i dalje nije jasno“, rekao je Ješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari