Johanes Han dolazi 17. maja 1Foto FoNet TVFonet-Foto: Božidar Petrović/FoNet

vropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju posetiće Beograd i Prištinu 17. maja, saznaje Danas nezvanično od izvora u sedištu EU u Briselu. Prema rečima naših sagovornika, Han će se u Beogradu sastati sa najvišim zvaničnicima Srbije, uključujući premijera Aleksandra Vučića, dok će u Prištini prilikom susreta sa kosovskim zvaničnicima „podržati reforme koje sprovodi Kosovo, učestvovati u nastavku slavlja povodom preporuke Evropske komisije za viznu liberalizaciju i pokrenuti kampanju za promovisanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je nedavno stupio na snagu“.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Izvori iz Brisela takođe navode da je postojala ideja da Johanes Han već ove sedmice dođe u Srbiju, kako bi učestvovao na Forumu civilnog društva Beograd, koji se održava 12. maja, ali da se od toga odustalo jer on ima druge obaveze. S druge strane, na pomenutom skupu, koji se organizuje u cilju doprinosa jačanja uloge, vidljivosti i uticaja civilnog društva u okviru „Berlinskog procesa“, učestvovaće Ulrike Lunaček, potpredsednica i izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu. Dolazak Lunačekove potvrđen je Danasu u Briselu i u Beogradu.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je juče da je siguran da će ta delegacija moći efikasno da sarađuje sa svakom novom Vladom u Srbiji koja želi da evropski put bude još brži i efikasniji. Davenport je, nakon predstavljanja aktivnosti Delegacije EU, povodom Dana Evrope novinarima rekao i da se nada da se može očekivati da poglavlja 23 i 24 budu što pre otvorena.

„Evropska komisija je već dala svoju preporuku o tim poglavljima. Sada je na članicama EU da donesu svoju odluku o njima. Nadam se da možemo da očekujemo otvaranje što pre, čini mi se da je prioritet u ovom trenutku da dođe bez odlaganja do primene akcionih planova za ta poglavlja“, rekao je ambasador Davenport. Upitan za brzinu puta Srbije ka EU, on je kazao da to zavisi od kombinacije kapaciteta i političke volje.

„Brzina zavisi od Srbije, Srbija ima kapaciteta, mislim da ima političku volju, da građani žele da Srbija bude ne samo članica EU, već takođe još uspešnija zemlja koja garantuje i poštuje sva fundamentalna prava“, naveo je Davenport. Srbija je, kako je rekao, donela odluku da joj je put ka EU strateški prioritet. On kaže da nije u pitanju samo članstvo u EU, već ceo proces reformi na putu ka EU.

„Srbija je već počela te reforme, ali se Srbija nalazi na početku otvaranja poglavlja i mislim da se svi nadaju da će taj proces ići brže i da će početi da se oseća veći napredak u vezi sa tim procesom“, poručio je Davenport. U Srbiji je juče nizom manifestacija obeležen 9. maj – Dan Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari