Joksimović i Amendola: Italija podržava evropski put Srbije, proces integracija treba da bude brži 1Foto: Ministarstvo za EI/ Twitter

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar za evropske poslove Italije Vićenco Amendola danas su u Beogradu razgovarali o budućnosti proširenja Evropske unije i evropskim integracijama Srbije.

Joksimović je na zajedničkoj konferenciji poručila da Italija stoji na čvstvom stanovištu da kredibilna politika proširenja prema svima koji imaju evropske aspiracije, treba da bude i ostane značajna politika Evropske unije.

Rekla je i da dinamika pristupa Srbije EU mora da bude brža i da očekuje ubrzanje procesa prošrenja.

„Srbija reforme sprovodi, ima i stvari za kojima kasinimo, ali da je Srbija danas deo Evropske unije, ne bi bila ni najsiromašnija ni najproblematičnija članica“, rekla je Joksimović.

Rekla je da veruje da Srbija ima šanse da postane prva nova članica EU.

Amendola je rekao da će Italija nastaviti da podržava proces evropskih integracija Srbije i da je važno da do integracija dođe brže.

„Srbija treba da nastavi put kojim ide, da radi, da implementira ono što je potrebno, da otvara nova poglavlja. Smatramo da bi se mogao ubrzati taj proces“, rekao je Amendola.

On je dodao da je odluka da se ne otvore pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom bila politička greška, te da se radi na tome da se ta greška ispravi.

Naveo je da će Evropska komisija u januaru izneti saopštenje o proširenju i da će se tu razgovarati o otvaranju pregovora sa te dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari