Joksimović i Varheji: Nova metodologija za veći kredibilitet pregovora EU i kandidata za prijem 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministarka za evrointegraciju Srbije, Jadranka Joksimović, i evro-komesar za politiku susedstva i proširenja, Oliver Varheiji, istakli su danas da su stabilnost, bezbednost i napredak Zapadnog Balkana u bliskoj vezi sa prosperitetom same Evropske unije.

U razgovoru putem video-veze su se saglasili da napori koje Srbija ulaže u obnovu poverenja i jačanje ekonomskih veza u regionu, čine da je ona kredibilan partner u procesu pristupanja, piše u saopštenju Vlade.

Joksimović je istakla da su reforme vladavine prava, saniranje ekonomskih posledica pandemije i jačanje regionalne saradnje među ključnim prioritetima nove Vlade Srbije.

„Održavanje Međuvladine konferencije (sa EU) do kraja godine bila bi prava prilika da državama-članicama predstavimo sve do sada postignuto u reformskom procesu“, rekla je Joksimović.

Evropska komisija ima svoj deo posla u razradi primene nove metodologije na Srbiju, rekla je ona, i da je zato važan kontinuiran i otvoren politički dijalog.

Komesar Varheji je rekao da ideja o novoj metodologiji odražava činjenicu da je Zapadni Balkan strateški prioritet Evropske komisije, a da je cilj predloženih promena jačanje verodostojnosti procesa pristupanja, njegova predvidivost i transparentnost.

„Ekonomski i investicioni plan koji podrazumeva do devet milijardi evra bespovratne pomoći, predstavlja podršku dugoročnom društveno-ekonomskom oporavku i održivom rastu BDP u celom regionu“, rekao je Varheji.

Joksimović i Varheji su se saglasili da je pandemija korona virusa teško pogodila i balkanski region i EU, ali da posledice „nisu umanjile značaj agende proširenja, čiji je strateški cilj sprovođenje svih reformi u državama koje teže članstvu u EU“ – navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari