Joksimović: Integracije važne za razvoj 1Foto: Miroslav Dragojević

Ministarka zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa članovima radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje (COELA) o dosadašnjem i daljem procesu evropskih integracija Srbije.

Ministarka je podsetila da je Srbija do sada otvorila osam poglavlja – od kojih su dva i privremeno zatvorena, i naglasila da ćemo tokom tekuće godine biti tehnički spremni za otvaranje još nekoliko, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Gotovo 50 procenata građana Srbije proevropski je opredeljeno, naglasila je Joksimović i istakla da su evropske integracije najbolji mehanizam za unutrašnji razvoj zemlje i da se proevropski ciljevi Vlade ne dovode u pitanje.

Jadranka Joksimović navela je da je Srbija otvorena za saradnju radi jačanja regionalne stabilnosti, koja je preduslov razvoja i napretka okruženja i ukazala da je za to potreban konstruktivan pristup svih u regionu.

Istovremeno, ona je apostrofirala značaj narednog Samita o Zapadnom Balkanu u Trstu, kao nastavku Berlinskog procesa.

Predstavnik Malte Alan Buđeja istakao je da je za šestomesečno prededavanje Malte Savetu EU, proces proširenja Unije važna tema.

Precizirao je da će Malta zauzeti pristup po kome će napredak u evropskim integracijama biti zasnovan na ispunjenosti kriterijuma u poglavljima i da očekuje da će Srbija otvoriti poglalja za koja je tehnički pripremljena.

On je pohvalio reforme i doprinos Srbije regionalnoj stabinosti i ocenio da ona ostaje dosledna evropskom putu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari