Joksimović: Srbija već preživela promenu metodologije evrointegracija 1Foto: Ministarstvo za EI

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas, povodom nezvaničnih navoda o promeni modela koji Evropska unija nudi zemljama Zapadnog Balkana, da je Srbija već prošla jednu takvu reviziju i da je bila prva na kojoj je ta revizija primenjena.

„Srbija je bila prva koja je počela pregovore s novim pristupom, da se odmah otvore poglavlja 23 i 24 (vladavina prava), a tu je i poglavlje 35 (ostala pitanja/normalizacija odnosa s Kosovom). Druge države nisu imale takvu vrstu zahteva i otvarale su poglavlja za koja su bile tehnički pripremljene“, rekla je Joksimović na otvaranju skupa o projektu „Horizontal fasiliti“ (Horizontal Facility in the Western Balkans and Turkey 2019-2022).

Ona je navela da to što se najteža poglavlja prva otvaraju a poslednja zatvaraju nije nužno loše i da ima i svojih pozitivnih strana, kao i da je zahtevnost poglavlja 23 i 24 razlog zbog kog nam je potrebna podrška Saveta Evrope u reformama.

Joksimović je navela da Vlada Srbije intenzivno sarađuje sa Savetom Evrope na unapređenju vladavine prava.

„Održiva dmeokratska država je obećanje Vlade grajdanima i trebalo bi da bude suština procesa kao i krajnjeg cilja, članstva u EU“, rekla je srpska ministarka.

Direktorka Generalnog direktorata Saveta Evrope za programe Verena Tejlor rekla je da je pre tri nedelje u Skoplju pokrenuta druga faza programa „Horizontal fasiliti“ i da ona obuhvata četiri stavke – pravosuđe, gde spadaju ljudska prava, zatvori i policija, borba protiv ekonomskih krivičnih dela, borba protiv diskriminacije i sloboda izražavanja i medija.

Prema njenim rečima, rezultati prve faze programa su u Srbiji bili dobri i pomažu da Beograd bolje ispuni obaveze u vezi sa standardima Saveta Evrope, a samim tim i u skladu sa strategijom EU za proširenje.

Tejlor je navela da Savet Evrope i Evropska unija dele mnoge vrednosti, a da se standardi koji se tiču ljudskih prava i pravosuđa stalno razvijaju.

„Standardi se razvijaju na načine o kakvima se nije pričalo 1949, kao što su nasilje nad ženama, trgovina organima ili sajberkriminal“, rekla je Tejlor, i dodala da ciljevi koje dele SE i EU „moraju biti pretočeni u opipljive prednosti za grajdane“.

Ona se osvrnula i na nedavnu odluku Evropskog saveta da ne odredi datum za početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albanije i rekla da takve odluke ne treba negativno d autiču na tehničku saradnju i primenu standarda.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom je rekao da je „Horizontal fasiliti“ do sada opravdao očekivanja i uloženi novac ali da je najveći teret na nacionalnim vlastima.

„Saradnja s EU i SE je važna, ali nacionalne vlade treba da primene preporuke da bi ovo što radimo bilo uspešno“, naveo je Engstrom.

„Horizontal fasiliti“ je zajednčka inicijativa EU u Savetu Evrope čiji cilj je pomoć korisnicima u reformama u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari