Joksimović: U 2022. u fokusu dostizanje prelaznih i merila za zatvaranje klastera o vladavini prava 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Srbija će u 2022. raditi na otvaranju preostalih klastera u procesu pregovora sa EU, sa posebnim fokusom na dostizanje prelaznih merila i merila za zatvaranje klastera 1 koji se odnosi na vladavinu prava, rekla je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

U intervjuu za EURACTIV.rs i Betu, Joksimović je rekla i da je za dalju dinamiku pregovora sa EU jedan od uslova uspešan referendum o promenama Ustava koje se odnose na pravosuđe.

Ona očekuje da Srbija održi dobru dinamiku pregovaračkog procesa tokom francuskog i češkog predsedavanja EU u prvoj, odnosno drugoj polovini 2022.

„Jedan od važnih uslova za to je, verujem, uspešan referendum o izmenama načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija, kojim bismo zaokružili najvažniji, stožerni korak u dostizanju uslova neophodnih za jačanje nezavisnosti pravosuđa“, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, građani Srbije već deceniju u svim istraživanjima javnog mnjenja na pitanje šta očekuju i vide kao najveći rezultat procesa evropskih integracija, pored višeg životnog standarda, „eksplicitno navode nezavisno pravosuđe, bolji pristup pravdi i pravičnosti u društvu i uspešniju borbu protiv korupcije“.

Joksimović je rekla i da ustavne promene nisu važne samo za uspešan nastavak evropskih integracija, već i za suštinske strukturne promene u društvu koje većina građana priželjkuje.

Ona je rekla i da će Srbija kao pouzdan partner EU i odgovorna država u procesu pristupanja iskoristiti sve prednosti nove metodologije proširenja.

„Sama činjenica da smo tokom 2021. uspeli da pokažemo da je Srbija odgovoran kandidat za članstvo u EU, koji dobro razume sve kriterijume koje treba da dostigne, predstavlja i ohrabrenje za dalji napredak, ne samo nama nego i svima u našem regionu“, istakla je Joksimović.

Pored nastavka reformi u oblasti vladavine prava, Srbija će, kako je rekla, paralelno raditi na merilima za otvaranje drugih klastera. Dodala je da su u toku pripreme kako bi klaster 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija, bio spreman za otvaranje.

„Istovremeno radimo i na prelaznim merilima za poglavlja u klasterima koji su već otvoreni, kako bismo postupno išli i ka merilima za zatvaranje“, rekla je ministarka.

Кada je reč o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Prištinom, Joksimović je podsetila da dijalog nije svrstan ni u jedan klaster ali da po suspenzivnim klauzulama iz pregovaračkog okvira EU ima isti značaj kao i poglavlja 23 i 24 iz klastera 1 (Osnove).

„Pošto je zastoj u dijalogu posledica višegodišnjeg neispunjavanja obaveza Prištine, ono što mi možemo i što sprovodimo u delo jeste potpuna posvećenost regionalnoj saradnji i stvaranju zone slobodne trgovine i otvorenog regiona“, rekla je ministarka. (Opširnije na www.euractiv.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari