Još jedno pismo sa Kosova patrijarhu Porfiriju: Šta su napisali Trajković, Jović i Ristić 1Patrijarh Porfirije Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Predstavnici tri organizacije kosovskih Srba ponovo su, drugi put u manje od dve sedmice, uputili pismo patrijarhu Porfiriju nakon što im, kako tvrde, nije stigao „makar i negativan“ odgovor od poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Molimo vas da razumete našu najdublju zabrinutost za budućnost naše države, naše crkve, kao i nas i naših porodica na Кosovu i u Metohiji, napisali su Momčilo Trajković iz SNF, Nebojša Jović iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i Slaviša Ristić iz Otadžbine

„Pred našim očima nestaje naš narod. Za poslednjih 10 godina sa КiM otišlo je blizu 40.000a Srba. Državu smo u više navrata o tome obaveštavali, nudili joj predloge. Odgovora nije bilo ili je odgovor bio poništavajući: Šta mi imamo na Кosovu? Кo sme da ide u Кačanik? Imamo li nekog u Đakovici? Bukvalno su vlasti Republike Srbije pospešivale defetizam, apatiju i agoniju našeg naroda“, navode u pismo koje danas prenosi portal KoSSev.

Podsetivši ponovo na to da je Crkva tokom vekova, kako navode delila sudbinu sa narodom, poručili su da se sropski narod na Kosovu „oseća ostavljenim i napuštenim, kao jaganjci pred klanje“.

„Mi znamo da se crkva ne bavi politikom, ali vernim narodom mora. Ovo je vreme biti ili ne biti za naš narod, dakle ne vreme politike, već nacionalne borbe zarad nacionalnog opstanka. Na Кosovu i Metohiji sve više preovlađuju nemoć i predaja. Srpski narod postaje ravnodušan, baš kao jagnje pred klanje i pripremljen da prećuti i tragične odluke i rešenja. Posrće duhom“, ističu u pismu Trajković, Jović i Ristić.

Navode da „u državnoj strukturi“ nemaju kome da se obrate i da su od države „odbačeni, ostavljeni na (ne)milost kosovskih-albanskih vlasti i korumpiranih srpskih političara“.

Naša tuga, naš strah i naša zabrinutost su veliki, poručuju u pismu poglavaru SPC, ističući da mu „saopštavaju mišljenje i strahove apsolutne većine srpskog naroda sa Kosova“.

„Ona manjina naših sugrađana kojoj je samo do profitiranja na našoj nesreći stalo, se svrstala kroz politički angažman na stranu protivnu opstanku našeg naroda i države. Ta manjina političkih profitera je sve manja i tanja, ali je istovremeno sve surovija. Ona samo pojačava strah i osećaj beznađa u našem narodu. Ona deluje u sadejstvu sa albanskim progoniteljima srpskog naroda, Crkve i države“, navode u pismu Trajković, Jović i Ristić

KoSSev poseća da su u prethodnom pismu zatražili su prijem kod poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari