Trajković, Jović i Ristić traže da ih primi patrijarh Porfirije 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Srpski nacionalni forum, Pokret za odbranu Kosova i Metohije i Pokret otadžbina zatražili su danas od poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Porfirija da primi delegaciju Srba sa Kosova, navodeći da su duboko zabrinuti za budućnost države, crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

U pismu patrijarhu se navodi da se kao nikada do sada od obnove Pećke patrijaršije „ovako tamni oblaci“ nad njima nisu nadvili i da se u ovoj fazi „udara na samu kolevku naše države i crkve“, kao i da ih iz različitih političkih krugova pokušavaju da zavaraju da im se ništa strašno ne može desiti.

„Mi najbolje znamo, vidimo i osećamo da će srpske države, Srba pa i SPC na Kosovu i Metohiji ubrzo nestati, ukoliko se danas vlast u državi Srbiji povinuje volji svetskih moćnika“, dodaje se u pismu.

Ističe se da su sigurni da se rešavanje sudbine države, crkve i naroda po „tajnim sastancima, dogovorima i domunđavanjima“, po njih ne može dobro završiti.

Navodeći da je patrijarhu poznato da na Kosovu i Metohiji živi deo srpskog naroda koji je, zajedno sa crkvom, vekovima trpeo i danas trpi i strada, u pismu se ukazuje da ne treba mnogo objašnjavati kolike su žrtve date, pogotovu od rata do danas, čekajući da neka ozbiljna politika u Srbiji rešava „naš problem i problem naše države“.

Prema tim organizacijama, najteže bi im bilo ako se ispostavi da su te žrtve bile uzaludne.

„Svedoci smo da naš narod iz dana u dan, polako ali sigurno nestaje sa svojih vekovnih ognjišta, što zbog smišljene strategije svetskih moćnika, ali u mnogome zbog pogrešnih politika naših vođa. Taj proces je naročito izražen poslednjih godina, što povećava besperspektivnost našeg naroda“, ukazuje se u pismu.

Oni su zamolili patrijarha da odvoji samo malo vremena da porazgovara sa jednom delegacijom Srba sa Kosova i Metohije, Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, „ozbiljni ljudi, zabrinuti za budućnost srpskog naroda, koji imaju svoje gledanje na najnovije procese, ne osporavajući drugima da drugačije misle“.

Pismo su potpisali predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice Momčilo Trajković, predsednik Pokret za odbranu Kosova i Metohije iz Kosovske Mitrovice Nebojša Jović i predsednik Pokreta Otadžbina iz Kosovske Mitrovica Slaviša Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari