"Mnogi potezi bliži liniji Andrićevog venca nego crkvenoj sabornosti": O ćutanju i dve godine Porfirijevog staža 1Patrijarh Porfirije: Foto FoNet/ Ana Paunković

Pre dve godine patrijarh srpski Porfirije (Perić), ustoličenjem u sabornom beogradskom hramu, stupio je „u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starešine“ SPC. Time je stekao status prvog među jednakima u Saboru SPC, koji ga je na izbornom zasedanju 18. februara 2021. izabrao za 46. srpskog crkvenog poglavara.

On je na presto Svetog Save došao sa mesta mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, koje kao administrator i dalje drži „pod kontrolom“, iako se preselio u Beograd sa kojim se u protekle dve godine ni izbliza nije voleo ni javno, a ni tajno kao sa Zagrebom.

U prve dve godine patrijarhovog staža pokazao je da nije opterećen „hipotekom“ da je na čelo SPC došao kao „kandidat“ predsednika Srbije.

"Mnogi potezi bliži liniji Andrićevog venca nego crkvenoj sabornosti": O ćutanju i dve godine Porfirijevog staža 2
Foto: Aleksandar Veljković

Aleksandra Vučića, sa kojim je u daljim rođačkim vezama, spekulacijama o „kupovini“ izbornih glasova i drugim crkvenim „mahinacijama“ koje su pratile njegov izbor… Štaviše, mnogi njegovi potezi mnogo su bliži liniji Andrićevog venca nego crkvenoj sabornosti – od KiM, Crne Gore, RS, Rusije do „Otvorenog Balkana“ i kanonski sporne instant autokefalnosti MPC, „discilinovanja“ braće arhijereja, politički motivisanih sporova u SPC, za šta ga mnogi sumnjiče…

Patrijarh je aktivan na društvenim mrežama u srazmeri obrnutoj u odnosu na „žive“ kontakte sa vernicima i medijima.

Pri tome poseduje izuzetan dar da se sreće sa političarima na vlasti kad god ih more skandali i afere – tu je uvek za predsednika Republike, našao se i Palmi optuženom za podvođenje, kao i nedavno gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću usred javnog odijuma zbog najavljene selidbe Zoološkog vrta na plavljenju sklonu Adu Ciganliju i novog beogradskog „urbicida“ na desnoj strani Save u Donjem Gradu.

Uoči druge godišnjice na čelu SPC patrijarh Porfirije je, posle raznih pisama i molbi, na Sretenje sa protesta ispred Predsedništva Srbije i javno prozvan da se konačno oglasi o KiM i famoznom francusko-nemačkom predlogu. Prozivka se završila hapšenjem Vučićevih političkih neistomišljenika koji su „tvrdim“ izjavama o izdaji i izdajniku uznemirili predsednika. Patrijaršijski „trbuhozborci“ tvrde da se patrijarh

Porfirije ne izjašnjava o „nacrtima“, ali ne kažu zašto je SPC ćuti o KiM. Da li je zaista zbog tog kosovskog muka sadašnji patrijarh i izabran za 46. poglavara SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari