Još nema izbornih uslova iz EP, ali zastoj i u dijalogu bez stranaca 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/EV)

Evroparlamentarci još uvek nisu poslali tekst predloga za izmenu izbornih uslova u Srbiji, kako je ukazao predsednik Skupštine Ivica Dačić, ali ovakav tekst nije sačinjen ni u okviru radne grupe za međustranački dijalog bez stranih posrednika, a sa predviđenim sastancima na ovom koloseku se kasni.

Ivica Dačić juče je rekao da je zvao Evropski parlament, povodom teksta koji treba da pošalju evroparlamentarci koji su posredovali u dijalogu vlasti i dela opozicije, jer dogovoreni rok ističe sledeće nedelje, odnosno tekst treba da pošalju do 1. septembra.

„Ja još ništa nisam dobio“, rekao je Dačić za TV Hepi, navodeći i da bi 17. ili 18. septrembra trebalo da bude održan naredni sastanak sa evroparlamentarcima.

Na koloseku dijaloga koji se vodi u Narodnoj skupštini, pod patronatom upravo Ivice Dačića, trebalo je da se sastanak radne grupe za međustranački dijalog održi u prethodnim danima, tačnije 25. ili 26. avgusta, kako je ranije pisao Danas. Predviđeno je bilo da se pregovarači sastanu i sublimiraju sve što je dogovoreno na ranijim zasedanjima. Posle toga, očekuje se i sastanak kome će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kada će konačno biti jasno koje uslove opozicije će vlast prihvatiti. Na osnovu toga trebalo bi da bude sačinjen i finalni sporazum vlasti i opozicije.

Ipak, kako je Dačić juče izjavio, pre nastavka ovakvog rasporeda dijaloga, on prvo mora da se konsultuje sa predsednikom Vučićem. Njih dvojica će na današnjem sastanku, kako je rekao Dačić, između ostalog govoriti i o dijalogu vlasti i opozicije.

Kako nezvanično saznanje Danas iz krugova bliskih vladajućoj koaliciji, Dačić „ne sme“ da zakaže sastanak bez konsultacije sa predsednikom, a Vučić želi da sačeka sa predlogom sporazuma u okviru dijaloga bez stranaca, kako bi prethodno video šta su uslovi na kojima insistiraju evroparlamentarci.

– Vučić sigurno neće dati kroz dijalog bez stranaca nešto više ustupaka opoziciji nego što je ono na čemu insistiraju strani pregovarači. On će kalkulisati samo sa konačnim formulacijama, možda iskoristi dogovore sa opozicijom koja pregovara bez stranaca da predstavi kao da je već usvojio neko rešenje na kome insistira Evropski parlament ali u nešto blažem obliku po vlast – navode naši izvori.

Izjašnjavanje predsednika Vučića po pitanju izbornih uslova i potpisivanje finalnog sporazuma nestrpljivo očekuju svi učesnici dijaloga.

Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, koji učestvuje u pregovorima na oba koloseka, kaže za Danas da očekuje svakoga dana poziv za novi i završni sastanak međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini, kao i radni dokument o izbornim uslovima koji treba da stigne od delegacije Evropskog parlamenta.

– Na oba koloseka dijaloga onda sledi konačan konkretan odgovor vlasti na naše opozicione predloge za poboljšanje izbornih uslova. Vreme nesumnjivo sve više curi i sporazum između vlasti i opozicije mora da bude postignut u narednih najdalje mesec dana. Tada ulazimo u period od šest meseci do izbora, a dogovor na početku međustranačkog dijaloga na oba koloseka je bio da je to krajnji rok da sve bude završeno – naglasio je Obradović.

Žika Gojković, predsednik Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS), podseća da je dogovor bio da se tokom ove nedelje održe sastanci i već sledeće nedelje da se ide ka dogovoru, te da on ne vidi zašto je došlo do zastoja u tome.

– Ovo prolongiranje od nekih nedelju dana nije strašno ali nadam se da ćemo vrlo brzo nastaviti i sesti za sto kako bismo znali na čemu smo. Ja ne vidim razlog zašto bismo mi menjali već dogovoren kalendar sastanaka, posebno ne ako je u pitanju to da oni čekaju da se evroparlamentarci izjasne, jer mi smo se opredelili za ovaj vid dijaloga, bez posrednika, ne bi trebalo da zavisimo sada od njih – navodi Gojković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari